Strabag dobio posao izgradnje pročišćivača otpadnih voda u Ninu, Privlaci i Vrsima

Jučer je u Ninu potpisan ugovor za “Projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda II. stupnja pročišćavanja u sklopu projekta „Poboljšanje Vodnokomunalne Infrastrukture Aglomeracije Nin – Privlaka – Vrsi“, koji se provodi na području grada Nina, općine Privlaka i općine Vrsi, a sufinanciran je od Europske unije iz Kohezijskog fonda.

Na potpisivanju ugovora bili su nazočni potpisnici ugovora: direktor komunalne tvrtke Vodovod – Vir Hrvoje Bašić, u ime austrijske tvrtke Strabag AG – prokurist Reinhard Bodner, opunomoćenik Nedim Zuhrić, predstavnik Hrvatskih voda Valentin Dujmović, župan Zadarske županije Božidar Longin, te predstavnici jedinica lokalne samouprave Grada Nina Emil Ćurko, Općine Privlaka Gašpar Begonja, Općine Vrsi Luka Perinić te Općine Vir Marino Radović.

„Često ističemo kako je upravo izgradnja vodovoda i odvodnje ključ podizanja uvjeta življenja, ali i dodatnog razvoja turizma. To je i meni osobno jedan od glavnih ciljeva kao župana, kao i našeg tima u županiji“, istaknuo je župan Božidar Lingin dodajući kako je aglomeracija Privlaka – Nin – Vrsi, uz onu zadarsku, nastavila niz infrastrukturnih radova koji su Zadarsku županiju ponovo pretvorili u veliko gradilište.

„Vrijednost tih dviju aglomeracija je milijardu kuna, a uskoro očekujemo i potpisivanje ugovora za još tri velike aglomeracije na području naše županije – Biogradska rivijera, Preko – Kali i Bibinje – Sukošan. Usporedno s time pripremamo i projektnu dokumentaciju za aglomeraciju koja će pokriti zaleđe naše županije, ali i za vodovodizaciju preostalog dijela zadarskih otoka, što je ključ ostanka na otocima jer voda je izvor života.“, naveo je župan.

Ugovorom vrijednim 80.886.883,81 kuna bez PDV-a nositelj projekta, komunalna tvrtka Vodovod – Vir kreće s realizacijom ključnog segmenta/dijela sustava javne odvodnje aglomeracije Nin – Privlaka – Vrsi uređaja za pročišćavanje otpadnih voda II. stupnja pročišćavanja.

Austrijska tvrtka Strabag AG s hrvatskim podizvođačima izradit će uređaj za pročišćavanje otpadnih voda II. stupnja pročišćavanja.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda je ključan segment sustava javne odvodnje aglomeracije Nin – Privlaka – Vrsi na koji će dolaziti kompletna fekalna otpadna voda s područja Grada Nina, Općine Privlaka i Vrsi. Nakon pročišćavanja otpadnih voda na UPOV-u Grgur, pročišćene otpadne vode će se putem podmorskog ispusta ukupne dužine 4.4 kilometra ispuštati u Virsko more na dubinu od 30 metara koji je nedavno izgrađen.

Čitavi projekt, čija je izvedba u tijeku od 2018., obuhvaća izgradnju 104 kilometra kanalizacijske mreže i 34 crpne stanice, 31.6 kilometra sanacije vodovoda te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda II. stupnja pročišćavanja s novim podmorskim ispustom dužine 4,4 kilometra.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta veća je od 438,89 milijuna kuna bez PDV-a, od čega će EU osigurati 71.57 posto iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

Ostatak će u najvećem obujmu sufinancirati „Hrvatske vode“ (10,71 posto), potom Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (10,71 posto) te ostatak tri jedinice lokalne samouprave – Nin, Privlaka i Vrsi.

Grad Nin, te općine Privlaka i Vrsi trebale bi ovim projektom ostvariti preko 80-postotnu priključenost na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu što je u odnosu na dosadašnju pokrivenost značajno povećanje.

Poboljšan sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda od iznimnog je značenja za očuvanje okoliša i turistički razvoj područja, te doprinosi socijalnoj stabilnosti i smanjenju regionalnih razlika u Hrvatskoj.

Planirani završetak radova UPOV Grgur je 39 mjeseci.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...