Ideja se rodila na kavi; Zadarski studenti provode istraživanje o obaveznom cijepljenju, u jednome danu prikupili dvije tisuće odgovora

Istraživački tim studenata Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru provodi istraživanje o stavovima naših građana o obaveznom cijepljenju. Interes je velik zbog ‘goruće teme’ koju obrađuje, piše portal MojFaks.

Svakodnevno svjedočimo rezultatima mnogobrojnih “novih istraživanja” o utjecaju pandemije na ekonomiju, gospodarstvo, mentalno zdravlje, ali i o utjecaju cjepiva na transmisiju zaraze, odnose u društvu, nove sojeve koji koincidiraju s novim valom širenja zaraze, ali i zdravlje osoba koje se podvrgnu cijepljenju u usporedbi s onima koji to odbijaju.

Plasiranjem cjepiva za zaštitu od koronavirusa na svjetsko tržište, medicinska istraživanja o utjecaju cjepiva u fokusu su znanstvene zajednice, javnosti i medija svakodnevno, no neka pitanja i dalje ostaju neodgovorena, posebice kad je naša zemlja u pitanju.

S obzirom da danas brojimo više od pet tisuća novozaraženih, a mnogo je onih koji se spremaju na prosvjed protiv COVID potvrda i ove subote, fokus znanstvenika pada i na međuljudske odnose i stavove sugrađana kad su protupandemijske mjere u pitanju, poput ovih najrecentnijih koje su na snagu stupile 16. studenog. I dok se jedni bore za ukidanje mjera i Stožera, drugi čekaju svoju treću, booster, dozu, a ostali strahuju za svoju budućnost, zdravlje te gospodarske i ekonomske prilike u zemlji.

Troje studenata Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru došlo je na ideju da na znanstven i objektivan način ispitaju stavove sugrađana RH kad je obavezno cijepljenje u pitanju. Kako nam kažu, ideja za ovakvo istraživanje rodila se u neformalnome okruženju i atmosferi ispijanja studentske kave na kojoj su se dotakli teme o kojoj svakodnevno bruji cijela Hrvatska, ali i svijet. I sami o toj temi imaju različite stavove, posebice u kontekstu cijepljenja koje bi se uskoro moglo uvesti kao obavezna  mjera za sve sugrađane.

 

Sve je krenulo od jedne studentske kave

“Zaključili smo da nas ponajprije zanima ispitati stavove svih građana RH prema obveznom cijepljenju, a za koje uopće ne postoje konkretne informacije do sada – osim u vidu prosvjeda, a zatim i neke psihološke odrednice istih. Od te početne kave do realizacije provedbe istraživanja prošlo je svega desetak dana jer je tema zbilja ‘goruća’, a ovim putem bi se kao istraživački tim htjeli zahvaliti našoj mentorici na podršci na ovom projektu, izvanrednoj profesorici dr. sc. Ani Slišković”, kaže Katarina Talijančić, jedna od troje studenata koji provode ovo zanimljivo istraživanje.

U istraživačkom timu još su i studentica Marija Gulam te kolega Marko Galić, koji također studiraju na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru.

 

“Situacija je stvorila velike podjele u društvu…”

S obzirom da su od 16. studenoga na snazi nove, rigoroznije mjera Stožera civilne zaštite RH koje nalažu da su za ulazak u javne i državne službe i institucije obavezne COVID potvrde, za čime su se poveli i određeni fakulteti koji isto zahtijevaju od svojih studenata, uslijedili su prosvjedi sugrađana i studenata koji smatraju da su provođenjem ovih mjera lišeni građanskih, ali i temeljnih, ljudskih sloboda zagarantiranih Ustavom RH. Mladi su također vrlo skeptični kad je cjepivo u pitanju te su, prema mišljenju struke i epidemiologa, slabo procijepljeni.

“Trenutna situacija stvara jako velike podjele unutar društva, nažalost posljedično razvijajući netrpeljivost, neuvažavanje mišljenja ostalih pojedinaca i sukobe, što je osobito vidljivo na društvenim mrežama. Svi pojedinci su slobodni iznijeti svoje stavove, no svakako želimo pozvati na konstruktivnu, kulturnu i uvažavajuću komunikaciju”, kaže Talijančić za MojFaks.

Po  pitanju konkretnijih brojka i postotaka cijepljenih mladih, Katarina kaže da raspolažu podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Najaktualniji podaci za dobnu skupinu 20-29 godina su udjeli potpune procijepljenosti od 27.68 posto, odnosno cijepljenosti jednom dozom od 40.25 posto”, odgovara.

S obzirom da istražuju stavove građana prema obaveznom cijepljenju, upitali smo ih što očekuju od istraživanja koje su započeli te kakav je dosadašnji odaziv, kao i s kakvim su se komentarima suočili dosad.

 

Dvije tisuće ispunjenih upitnika u jednome danu

Talijančić kaže da je, s obzirom na već spomenutu neistraženost teme u ovom području i činjenicu da je istraživanje u procesu, nemoguće predviđati rezultate prije provedbe statističkih analiza po završetku. Dodaje da su komentari mahom pozitivni.

“Što se tiče odaziva, u jednom danu smo prikupili gotovo 2 tisuće potpunih upitnika, što je iznenađujuća brojka, a nadamo se još i većem odazivu. Uzorak koji smo do sada prikupili je prilično reprezentativan po pitanju procijepljenosti stanovništva, a sami studenti/učenici čine oko 37 posto uzorka”, kaže te poziva i sve ostale građane da ispune anonimni upitnik, osobito mušku populaciju koje manjka u uzorku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...