Ispitan dvojac zbog uzgoja marihuane; Imali su i radnike na plantaži, financijer uplatio 100 tisuća kuna zakupcu zemljišta

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je 30. listopada 2021., u službi dežurstva, ispitalo dvojicu državljana Republike Hrvatske (1978. i 1978.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv zdravlja ljudi neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama.

“Postoji osnovana sumnja da su dvojica 43-godišnjih osumnjičenika, kao trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik, zajedno s još dvojicom osumnjičenika, od rujna 2020. godine do 18. kolovoza 2021., u Islamu Grčkom, postupali sukladno prethodnom međusobnom dogovoru sa prvoosumnjičenikom i drugoosumnjičenikom, u cilju da se nepripadno materijalno okoriste proizvodnjom i daljnjom prodajom droge na ilegalnom tržištu.

Osnovano se sumnja da su nakon što je drugoosumnjičenik povezao trećeosumnjičenika i četvrtoosumnjičenika sa prvoosumnjičenikom (vlasnik jednog trgovačkog društva i zakupac dijela čestice zemlje u vlasništvu Republike Hrvatske) postupili protivno odredbi Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, odnosno na dijelu čestice zemlje za koju je prvoosumnjičenikova tvrtka prijavila dopuštenu sadnju industrijske konoplje, zajednički stvorili plan da će na dijelu toga polja, na površini od 21.000 kvadratnih metara, zasaditi i uzgojiti konoplju tipa droge marihuana.
Osnovano se sumnja da je trećeosumnjičenik za posao sadnje droge marihuane osigurao novčana sredstva te pribavio najmanje 7728 sjemenki konoplje tipa droge marihuane, kao i materijal potreban za izgradnju plastenika neophodnog za rast sadnica droge marihuane, nakon čega su četvorica osumnjičenika zajedno izgradili plastenik te angažirali više osoba koje su sadile sjemenje u plastične posude. Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik, drugoosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik zalijevali tako posađene sadnice i brinuli se o njihovu rastu, dok je trećeosumnjičenik financirao troškove podizanja sadnica, kao i plaćanje radnika na plantaži, za što je prvoosumnjičeniku isplatio oko 100.000,00 kuna. Tereti ih se da su posadili najmanje 7728 sjemenki konoplje tipa marihuane na dijelu zemljišta, te su vodili brigu o rastu i uzgoju posađenih biljaka konoplje tipa marihuane čije lišće i cvjetni vrhovi sadrže više od 0,3 posto tetrahidrokanabiola (THC-a), a biljke su narasle do visine u prosjeku od oko 163 centimetara, te sadrže 8.860,15 kilograma droge marihuana (nalazi se na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga)”, stoji u priopćenju.

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru je predloženo da se protiv dvojice 43-godišnjih osumnjičenika (trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik) odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage je prihvatio prijedlog državnog odvjetnika i osumnjičenicima odredio istražni zatvor.

Dodajemo da se prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik već nalaze u istražnom zatvoru po prijedlogu državnog odvjetništva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...