Ludnica s Covid potvrdama počela i prije primjene; U Grad s jednim, u Županiju s dva cjepiva, a na Sveučilište – ma može i bez ičega, pa i potvrde!

Ako ste protivnik cijepljenja ili ga pak izbjegavate zbog raznoraznih zdravstvenih ili inih razloga, od danas bi po prvi puta posljedice toga, osim javnog linča, mogli konkretno osjetiti na vlastitoj koži.

Naime od danas je na snazi pravilo da se u javne institucije ne može ući bez valjanje Covid potvrde, odnosno dokaza da ste se cijepili protiv koronavirusa ili da ste ga pak preboljeli.

Iako će vas posljednja mjera Vlade RH natjerati da se cijepite čim prije, želite li nastaviti s normalnim životom, dok to ne učinite, dodatna komplikacija stiže s adresa zadarskih javnih ustanova.

Naime, prema pravilima koje je objavila Županija, a koja u slovo prate upute Nacionalnog stožera, za ulazak u ovu instituciju potrebno vam je dvije doze cjepiva. No, primjerice, tako nije u Gradu Zadru. Oni pak traže samo jednu dozu cjepiva, odnosno dokaz o primljenom jednom cijepljenju ili potvrdu liječnika o istome.

Iako je poznato kako se cjepivo proizvođača Johnson & Johnson dobiva upravo u jednoj dozi, a to nije slučaj kod ostalih cjepiva, evidentno je kako će oni naknadno odlučeni za cijepljenje, ne bi li izbjegli neugodnosti i troškove testiranja, ovu proceduru ipak morati prolaziti barem mjesec dana, kada stječu pravo na primanje druge doze cjepiva.

No, kada je pak riječ o testiranju, i tu su u dva HDZ-ova bastiona situacije različite. Onaj na vrhu poluotoka organizirao je testiranje za zaposlenika unutar vlastitih prostorija, dok je Grad svojim zaposlenicima izbor ovlaštenog testera ostavio na vlastitu volju.

Da će jutros na ulazima u javne institucije vladati gužva i nered, jasno je svima. No nama ipak ostaje ponoviti, kako od danas bez valjane Covid potvrde, ne možete ući u javne ustanove, Grad, Županiju, poreznu, Čistoću, Vodovod, Elektru, banke, FINA-u, pa ni po paket u Hrvatsku poštu. Izuzev ako ste primili neki sudski poziv koji bi vam mogao stvoriti dodatne komplikacije ako ga ne preuzmete.

Dodajmo ovome informaciju kako vam Covid potvrda, u slučaju da ste student na Sveučilištu u Zadru – ne treba. Naime, Sveučilište je objavilo kako potvrde trebaju imati isključivo zaposlenici i oni koji dolaze u njihove prostorije, ali ne i studenti.

Sveučilišni prostori uživaju povlasticu akademskih sloboda koje se ne smiju zloupotrijebiti za nametanje osobnih stavova, pristupa i reakcija. Apeliramo na razborito ponašanje svih dionika i suzdržanost od ostrašćenih reakcija neprimjerenih akademskoj zajednici, poručuje prava mala buntovna uprava zadarskog Sveučilišta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...