Ministarstvo pisalo ravnateljima: “Izvanredni otkaz za nastavnike koji na posao dolaze bez potvrde ili testa”

Ministarstvo obrazovanja i znanosti poslalo je ravnateljima svih škola prijedlog postupanja prema zaposlenicima koji na posao dolaze bez covid potvrde ili negativnog testa na koronavirus, odnosno koji se ponašaju suprotno odluci Stožera civilne zaštite RH.

U prijedlogu Uprave za odgoj i obrazovanje navodi se kako bi se prema takvim zaposlenicima postupalo kroz dva upozorenja, a u slučaju oglušenja slijed izvanredni otkaz, objavio je Jutarnji list.

Prijedlog je Ministarstvo poslalo nakon upita ravnatelja više škola kako da postupaju prema takvim djelatnicima, prenosi Tportal.

“Djelatnicima koji krše odluku Stožera i nemaju ili ne žele pokazati covid potvrdu ili negativni test prilikom ulaska u školu, ravnatelji trebaju elektronskom poštom poslati prvo upozorenje u kojem ih obavještava kako su obavezni žurno dostaviti potvrdu ili test u roku od pet dana. U tom će se upozorenju djelatnike upozoriti da će škola, ako ne postupe u skladu s odlukom Stožera, “biti primorana postupiti u skladu s člankom 116. Zakona o radu”, a riječ je o članku koji navodi uvjete za izvanredni otkaz zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa.

Ako se djelatnik škole ogluši na prvo upozorenje te ni nakon sedam dana ne predoči covid potvrdu ili negativni test, niti svoj izostanak opravda na drugi način, ravnatelj mu šalje drugi e-mail u kojem mu izriče upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza te poziva djelatnika da se očituje”, stoji u dopisu.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...