Most koji je u ratu povezivao sjevernu i južnu Hrvatsku, na 30. godišnjicu stiže i Božinović

U organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga otoka Paga, Grada Paga, Grada Novalje, Općine Kolan i Općine Povljana, u ponedjeljak, 8. studenoga 2021. godine, na Paškom mostu s početkom u 11 sati održati će se svečano obilježavanje 30. godišnjice obrane Paškog mosta.

Na svečanom obilježavanju sudjelovat će izaslanici i predstavnici Predsjednika Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, predstavnici Policijske uprave zadarske, predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave te predstavnici braniteljskih udruga koji će položiti vijence i zapaliti svijeće kod Spomen ploče na Paškom mostu.

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova potvrdio je svoj dolazak na Pag.

Nakon blokade i rušenja Masleničkog mosta, Paški most je postao jedina prometnica koja je povezivala sjevernu i južnu Hrvatsku. Iako je u nekoliko navrata u listopadu i studenom 1991. godine most bio raketiran i znatno oštećen preko otoka Paga i trajektne luke Prizna-Žigljen odvijao se prometni prijevoz i komunikacija između sjevera i juga zemlje.

8. studenoga 1991. godine neprijateljski zrakoplovi JNA satima su nadlijetali Paški most te su ga u nekoliko napada snažnim raketiranjem pokušali srušiti. Zahvaljujući zajedništvu, hrabrosti i snazi paških branitelja Paški most je obranjen, a u tom najjačem napadu srušeno je i pogođeno nekoliko neprijateljskih zrakoplova.

U obrani Paškog mosta sudjelovali su paški branitelji koji su nakon obrane i gašenja Samostalnog odreda Pag prešli u ratne postrojbe formirane na ličkom bojištu u čijem su sastavu do kolovoza 1995. godine sudjelovali u svim borbenim akcijama diljem Like.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...