Cestitka_Uskrs

Šest ili 12 mjeseci? Koliko na kraju traje potvrda o preboljenju?

Covid potvrdu s QR kodom, bilo u digitalnom, bilo u fizičkom obliku, mogu dobiti oni koji su u posljednjih šest mjeseci preboljeli koronu i mogu to dokazati pozitivnim PCR testom.

Isključivo PCR testom, što je jasno napisano na stranici na kojoj se vade covid potvrde u digitalnom obliku.

Naime po uredbi EU-a, preboljenje se dokazuje isključivo tako i vrijedi šest mjeseci.

No Hrvatska ima svoja pravila.

Po tim pravilima, za sve one koji rade u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, a od sutra za sve zaposlene u državnim i javnim službama, vrijedi i drugi ‘odgovarajući dokaz’, osim covid potvrde.

Naime ako ste preboljeli koronu prije osam ili možda 11 mjeseci, ne možete dobiti covid potvrdu, no svejedno možete normalno na posao ili pak na roditeljski sastanak u školu.

Da biste to mogli, morate imati potvrdu liječnika primarne zdravstvene zaštite. Tu uvjet nije preboljenje u posljednjih šest, nego 12 mjeseci, piše Tportal.

Također, uvjet nije da ste testirani PCR testom, kao što je to u slučaju covid potvrda, već se uz PCR priznaje brzi antigenski test. No tu potvrdu liječnika moguće je dobiti i ako uopće niste bili testirani u posljednjih godinu dana ili ste bili negativni.

U Odluci koja se primjenjuje od sutra stoji da nije nužno imati covid potvrdu, niti potvrdu obiteljskog liječnika o preboljenju, već vam obiteljski liječnik može napisati potvrdu da ste tzv. vjerojatni slučaj.

Dakle ako radite u državnoj i javnoj službi, a niste cijepljeni, od sutra na posao možete i uz potvrdu obiteljskog liječnika da vam je netko u obitelji bio pozitivan na covid u posljednjih godinu dana, a s tom osobom imali ste kontakt.

Osobe koje su imale ‘dijagnosticirane COVID bolesnike u obitelji i imale su s tim oboljelima kontakte, proglašavane su takozvanim vjerojatnim slučajem te im bolest nije dijagnosticirana laboratorijskim testom, dokazuju potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju unutar 12 mjeseci, a na temelju medicinske dokumentacije’, stoji u Odluci.

Nije navedeno odnosi li se to na slučaj u kojem ste bili službeno prijavljeni kao nečiji kontakt te u samoizolaciji ili je dovoljno priložiti svom liječniku pozitivan test nekoga od članova obitelji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...