“Budi mi prijatelj” u zadarskoj bolnici; RTG za neonatologiju, liječnica: “200-tinjak djece godišnje zahtjeva intenzivno liječenje”

Jedan od projekata u ovogodišnjoj kampanji RTL-a „Budi mi prijatelj“ je i onaj u Općoj bolnici Zadar, čijem je Odjelu neonatologije potreban mobilni RTG uređaj koji će osigurati učinkovitiji, brži i sigurniji rendgen malenih neonatoloških pacijenata.

RTG je neinvazivna i najčešće korištena dijagnostička pretraga koja pomaže u postavljanju dijagnoze i liječenju različitih bolesti, a od iznimne je važnosti za djecu koja su na bilo kakvom obliku respiratorne potpore ili koja zahtijevaju prehranu putem perifernog centralnog venskog katetera.

Kako trenutno na zadarskom Odjelu neonatologije ne postoji mogućnost snimanja RTG-a, prijevremeno rođene bebe moraju se voditi na Odjel radiologije koji se nalazi u drugoj zgradi, što ih potencijalno može izložiti dodatnim rizicima. Kupnjom mobilnog RTG uređaja omogućila bi se dijagnostika u inkubatoru, što je puno sigurnije za nedonoščad, a radiologu i neonatologu na taj bi se način omogućila bolja dijagnostika i kompletna kontrola tijekom snimanja.

Ovim uređajem osigurala bi se sigurnost najmlađih pacijenata tijekom boravka u inkubatoru, doprinijelo bi se podizanju razine kvalitete zdravstvene skrbi te se unaprijedili uvjeti za zbrinjavanje i liječenje.

„Na našem Odjelu neonatologije u Zadru svake godine se rodi preko 1500 djece, a oko 200-tinjak te djece zahtijeva neki oblik intenzivnog liječenja. Novim uređajem omogućit ćete nam bržu i jednostavniju dijagnostiku, što će pridonijeti uspješnijem liječenju naših pacijenata“, ističe Mej Bencarić Brzić, dr. med. spec. pedijatar, subspec. neonatolog.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...