ISTRAŽIVANJE Većina građana podržava covid potvrde, protive se referendumu

RTL je objavio rezultate istraživanja koje su proveli u suradnji s Promocijom Plus, a tiče se referenduma o tome da se ukinu covid-potvrde.

Kako je javljeno u emisiji RTL Danas, većina građana, kaže njihovo istraživanje, protivi se referendumu – njih 56 posto.

36 posto je onih koji podržavaju ovakav oblik izjašnjavanja birača u epidemiji. Odluku još nije donijelo ili se ne želi izjasniti 8 posto ispitanika.

Očekivano, najveću podršku referendumu – na kojem se građane pita o većoj ulozi Sabora – daju Mostovi birači (73.4 posto). Ipak, jedna petina Mostovaca je protiv (23.2 posto).

U podršci ih prate glasači Domovinskog pokreta (56.7 posto za referendum), a zanimljivo je da su vladajući HDZ i ljevica oko ovog pitanja na istoj strani – većina je protiv izlaska na referendum (HDZ 77.1 posto protiv, SDP 66.6 posto protiv, a Možemo 62.6 posto protiv referenduma).

 

Sabor i Stožer izjednačeni po anketi

Da živimo potpuno drukčije, da su nam ograničene slobode, neupitno je, ali građani – kojima je ponuđeno više opcija na pitanje tko bi trebao odlučivati o ograničavanju njihovih prava – tu su jako podijeljeni.

Gotovo 35 posto tu odluku prepušta Saboru. Podjednak je broj onih koji žele da Stožer i dalje ima zadnju riječ (27.9 posto), kao i onih koji bi na referendum (28.3 posto). Devet posto ne zna ili se ne želi izjasniti.

 

Anketa kaže da građani podržavaju covid-potvrde

Bez obzira na to što o njima mislili, bez njih se već dva mjeseca ne može na posao u zdravstvu i socijali, a prije gotovo tri tjedna njihova se primjena proširila. I tu vladajući imaju potporu građana, jer covid-potvrde za posao podupire 59 posto ispitanika, dok ih gotovo 33 posto smatra da ih odmah treba povući iz upotrebe.

 

O novim mjerama

Iako brojke sada popuštaju i nove mjere Stožer ne planira, gotovo 48 posto građana nije za novi lockdown, a nešto manji broj jest, njih 44 posto. Među njima zatvaranje za sve građane, i cijepljene i necijepljene, podupire 29 posto ispitanika, a više od 14 posto smatra da se treba odnositi samo na necijepljene.

 

O obveznom cijepljenju

Austrija i Njemačka najavljuju obvezno cijepljenje, Hrvatska vlada za sada smatra da za njim nema potrebe.

Čvrsto “ne” je reklo nešto više od 48 posto ispitanika RTL-ove ankete. Tek pet postotnih poena manje izjasnilo se za obvezno cijepljenje (43 posto ispitanika), a treba napomenuti da je tu gotovo devet posto neodlučnih.

Građani su u najvećem broju protiv cijepljenja djece od 5 do 12 godina. Njih 63.3 posto to smatra nepotrebnim. Za je svega 15 i pol posto ispitanika, a da se gotovo 21 posto ispitanika ne može odlučiti, govori zapravo da petina građana još uvijek ima puno nepoznanica o cijepljenju svoje djece.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...