Jasenice su prije 30 godina zavijene u crno; Obitelji ubijenih civila još uvijek traže pravdu zbog počinjenog zločina za koji još nitko nije odgovarao

Na mjestu strašnog ratnog zločina tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu u zaseoku Meki Doci u Jasenicama, pokraj stare Majstorske, tzv. Alanske ceste, dvjestotinjak metara jugoistočno od tunela Sveti Rok na autocesti A1, održana je obljetnica sjećanja na stradanje civila Jasenice. Prije 30 godina, 18. prosinca 1991., Jasenice su zavijene u crno. Pripadnici tzv. specijalnog voda SAO Krajine provodeći velikosrpsku ideju vojnog osvajanja i izdvajanja dijela teritorija Republike Hrvatske, ubili su  šestero nedužnih civila koji nisu pružali nikakav otpor. Na isti dan, prije samog zločina u Mekim Docima ubijen je i Luka Modrić, djed istoimenog nogometaša, dok je čuvao stado. Obitelji ubijenih civila još uvijek traže pravdu zbog počinjenog zločina za koji još nitko nije odgovarao.

U kapelicu u Mekim Docima za ubijene Zorku Zubak, Stipana Zubka, Božicu Juričević,  Martina Bužonju, Ivana Marunu i Mandu Maruna položili su vijence i zapalili svijeće brojni članovi obitelji stradalih te udruga Hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije. Također, vijence su položili i zapalili svijeće ostali državni i lokalni dužnosnici i službenici, pa je tako u ime predsjednika Republike Hrvatske nazočio brigadir Krešimir Ražov, ujedno i zapovjednik 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva obrane državni tajnik Darko Nekić, u ime Hrvatskog sabora saborski zastupnik Rade Šimičević, u ime Grada Zadra pročelnik upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić, u ime Općine Starigrad predsjednik Općinskog vijeća Marko Marasović i pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Marin Čavić, u ime Općine Posedarje načelnik Ivica Klanac, u ime Grada Obrovca  tajnik Slobodan Jurjević, te za kraj u ime Općine Jasenice, ujedno i organizatora ove obljetnice, Općinski načelnik Stipe Vulić, predsjednica Općinskog vijeća Anamarija Maruna i pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Marijana Šimičević.

Nakon polaganja vijenaca, održana je misa zadušnica u Crkvi sv. Jeronima u Jasenicama koju je predvodio župnik don Ante Delić. Nakon svete mise svi uzvanici i članovi obitelji ubijenih civila, pozvani su na prigodni domjenak koji se održao u zgradi Općine Jasenice sukladno propisanim epidemiološkim pravilima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...