Kaić: “Čeka nas novi val zbog ominkrona u siječnju ili veljači, gripe nema”

Na HRT-u je gostovao Bernard Kaić, epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je komentirao odaziv na cijepljenje djece prvoga dana.

“Sasvim sigurno će biti veći broj cijepljenih kada se krene cijepiti u pedijatrijskim ambulantama i ambulantama školske medicine. Vidjet ćemo kakav će biti odaziv, ne bih po prvom danu procjenjivao. Činjenica ipak ostaje – što je mlađa dob, manji je odaziv”, rekao je.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, kaže da nije zadovoljan jer imamo tri ili četiri tisuće novooboljelih.

“Izgleda da nas čeka novi val. Nezahvalno je prognozirati, ali vidimo da je u JAR-u došlo do jako naglog skoka novooboljelih pojavom omikrona, vidimo i u Ujedinjenom Kraljevstvu da raste broj novooboljelih. ECDC je jučer objavio dokument o omikronu, gdje predviđaju tijekom siječnja ili tijekom veljače da će prevladati. Zapravo se očekuje novi val. Za sada znamo da su u JAR-u blaže kliničke slike, no ne zna se kakve će kliničke slike biti u Europi, tamo je ipak ljeto, a ovdje zima”, dodaje Kaić.

Situacija s gripom je dobra, ističe Kaić, zato što je – nema.

“Bilo je u osmom ili devetom mjesecu par sporadičnih slučajeva, manjih grupiranja. Prestala je, ali nije još vrijeme, no mogla bi uskoro doći”, kaže.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...