Kazna je i do 3 godine zatvora; PU zadarska nije otkrila ni jednu lažnu Covid potvrdu, no to ne znači da ih nema

U zdravstvene kao i druge državne i javne ustanove već neko vrijeme, točnije od 16. studenog kada su mjere postrožene, nije moguće ući bez Covid potvrde i svaka osoba ju je dužna pokazati prilikom ulaska.

Zaštitari očitavaju QR kodove s potvrda, prihvaćaju se i ona na papiru, no ne provjerava se osobna iskaznica. Ako potvrda bude zelena nije moguće znati je li prava ili kriva, a u zadnje vrijeme se priča da i postoje i takve.

Cijena im se navodno kreće od 100 do 500 eura, a postoje i potvrde koje se nude na dark webu.

Kazna za krivotvorenje isprave je i do 3 godine zatvora, a prema podacima PU zadarske, ni jedna osoba na našem području nije zatečena s lažnom Covid potvrdom, iako to ne znači da iste ne postoje, budući da je onih koji ne vjeruju u učinkovitost cjepiva, ili ga se boje a žele si olakšati svakodnevnicu, još uvijek mnogo.

“Na području Policijske uprave zadarska nema evidentiranih događaja koji se odnose na krivotvorenja COVID potvrda”, kazala nam je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Do lažne potvrde dolazi se i u liječničkim ordinacijama gdje se cjepivo ‘štrcne’ u prazno, kako bi se razdužilo što se tiče količine, osoba nikad ne bude cijepljena, ali se u sustav unese da jest.

Iz toga razloga ovakvi su postupci praktički nedokazivi, odnosno, jako je teško ući u trag počiniteljima.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...