Na Sveučilištu u Zadru promovirani prvostupnici sociologije; “Pogled iza zrcala je ponekad neugodan ali to je naša zadaća”

Promocijom prvostupnika i prezentacijom završnih radova okončani su ovogodišnji Otvoreni dani sociologije na Sveučilištu u Zadru. Prvoga dana, u četvrtak, dodijeljene su nagrade najuspješnijim studentima Karolini Štefok i Ines Horvat, nakon čega je održan razgovor s autorima knjige „Teorija u sociologiji“ Vjeranom Katunarićem i Marijom Šarić. Predstavljen je i projekt „Održivo ribarstvo: društveni odnosi, identitet i zajedničko upravljanje jadranskim ribolovnim resursima“, kojim se hrvatsko ribarstvo po prvi put istražuje iz različitih teorijskih, disciplinarnih i metodoloških perspektiva, uz teme kao što su utjecaj vrijednosti na donošenje odluka kod ribara, mentalni modeli koji utjelovljuju percepcije stanja stokova, društveni odnosi i identiteti u kontekstu različitih sektora ribarstva (malo ribarstvo, industrijsko ribarstvo, sportski i rekreativni ribolov)…

Najsvečaniji trenutak bila je promocija prvostupnika u petak, na kojoj su u Svečanoj dvorani promovirani Anita Buljubašić, Barbara Gale, Antonela Marijanović, Katarina Marjančić, Klaudija Mihalj, Dora Mofardin, Anja Rudan, Ivan Serdarušić.

Pročelnica Odjela za sociologiju izv. prof. dr. sc. Valerija Barada rekla je kako je za promovente ovo trenutak u kojemu se prisjećaju onoga što su postigli i onoga što su postali te razmišljaju o onome prema čemu idu.

– Iskazali ste pripadnost zajednici sociologije i sociologa. Kao dvopredmetni studenti obogaćujete sociologiju drugom grupom, a nadam se da sociologija obogaćuje drugu grupu, jer pruža široki pogled i inspiracija. Sada možete pogledati u bilo kojem smjeru društvenog života, nema tog područja u kojemu nema sociologije. Ona je bogata, izazovna, ponekad možda i teška jer je kritička i analitička te stalno otvara pitanja, navodi nas na to da pogledamo što se događa iza zrcala. Taj pogled iza zrcala je ponekad neugodan ali to je naša zadaća, rekla je pročelnica Barada.

Izrazila je uvjerenje da su prvostupnici osjetili poziv za bavljenje sociologijom, da su ga u ove prve tri godine ojačali te da će ih taj doživljaj obogaćivati i veseliti u daljnjem životu.

Nakon promocije uslijedili su razgovori s alumnijima i prezentacije diplomskih radova četiri pristupnice: Marije Jerončić, Ines Horvat, Sare Čović i Karmen Petković, s temama društvene strukturiranosti emocija, iskustva sebstva u virtualnom svijetu, svjetonazora 21. stoljeća te usklađivanju poslovnih i obiteljskih obaveza samozaposlenih žena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...