Stručnjak o obveznom cijepljenju u Hrvatskoj: “To se može napraviti u roku od nekoliko dana”

“Uvođenje obaveznog cijepljenja protiv covida-19 (više) nije pravno, nego političko pitanje. Kako u Hrvatskoj, tako i u drugim članicama EU-a”, rekao je za Jutarnji list pravni ekspert komentirajući jučerašnju izjavu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da je potrebno razmisliti o uvođenju obveznog cijepljenja unutar EU-a.

Nakon što je tu skoro pa tabu temu prvo “probila” austrijska vlada najavom skorog uvođenja obaveznog cijepljenja, slične najave čuju se i iz nove njemačke vlade, a Grci su odlučili da će svoje građane starije od 60 godina koji nisu cijepljeni protiv covida-19 svakog mjeseca kazniti novčanom kaznom.

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Frano Staničić kaže kako je to, i u hrvatskom slučaju, vrlo jednostavno pitanje.

“Kada bi Vlada donijela takvu političku odluku sve što bi potom trebala učiniti jest Saboru predložiti dopunu jedne alineje Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Prema tome, mi to možemo napraviti u roku od nekoliko dana. Sve što treba jest da Vlada predloži dopunu zakona i da to onda saborski zastupnici izglasaju. I to ne dvotrećinskom, nego običnom većinom. Sve što treba jest dodati covid-19 na postojeći popis bolesti protiv kojih je cijepljenje obavezno”, kaže Staničić.

Snježana Vasiljević, profesorica Pravnog fakulteta i stručnjakinja za pravo Europske unije, drži da je uvođenje obveznog cijepljenja na razini EU-a hipotetski moguće, ali je potrebno odvagnuti je li ograničenje nekog temeljnog ljudskog prava razmjerno cilju. Podsjetila je na presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju češke presude kojom je sud odbio zahtjev roditelja da djeca idu u vrtić i ako nisu cijepljena. Europski sud je zaključio da su češke vlasti ostale unutar širokih polja procjene u ovom području te se time otvorio prozor mogućnosti uvođenja obveznog cijepljenja protiv covida-19 na razini EU-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...