Turska sprema zakon o kriptovalutama kao odgovor na pad vrijednosti lire

Inflacija u Turskoj već je ranije dovela do velikih poskupljenja, a situacija je toliko ozbiljna da je u jednom trenutku tehnička roba, poput iPhonea, postala tražena kao investicija. Zbog pada vrijednosti lire i porasta cijena mnogi su pohitali kupiti takve uređaje za koje smatraju da će im vrijednost ostati ista. Tada smo izvještavali i kako je Apple čak nakratko bio prekinuo prodaju u toj zemlji, ne bi li se zaštitio od inflacije i dobio vrijeme za prilagodbu cijena novim uvjetima na tržištu.

Kako bi umanjili opasnost od daljnjeg pada vrijednosti lire, turske su vlasti, na čelu s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, najavile da će uskoro u zakonodavnu proceduru uputiti novi zakon o kriptovalutama. Dio je to novog paketa zakona kojima će Turska dobiti “novi ekonomski model”, s čime bi, pak, trebala postati jedna od deset najsnažnijih ekonomija svijeta. Kako će se kriptovalute uklopiti u taj ambiciozni plan, za sada još nije u potpunosti razjašnjeno.

Zabrana plaćanja kriptom još je na snazi

Inače, u Turskoj je plaćanje kriptovalutama trenutačno zabranjeno, odlukom središnje bankeod travnja ove godine. “Korištenje kriptovaluta u plaćanjima može dovesti do nepopravljivih gubitaka svih strana uključenih u transakcije i uključivati elemente koji bi mogli umanjiti povjerenje u metode i instrumente koji se trenutačno koriste kao sredstva plaćanja”, pojasnila je tada središnja banka.

No, suočeni s velikim fluktuacijama tečaja svoje službene valute, nije isključeno da se sada snažnije okrenu kriptovalutama kao rješenju. Njihovi građani već su to shvatili, pa svoju imovinu iz lira prebacuju u dolare, ali i bitcoine i stablecoin tether, tražeći neki oblik imovine koji neće izgubiti na vrijednosti, piše Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...