U kojoj kućici se pije najbolje vino, jede najbolji hamburger ili slatko jelo? Ocjenjivanje ponude na Adventu uz smotru mažoretkinja

Vrlo živo bilo je subotnje poslijepodne, a kasnije i večer, na Adventu u Zadru. Zbivanja su počela već u poslijepodnevnim satima kada je zadarski Advent poslužio kao idealna scenografija za Državnu smotru mažoret plesa koja je od 16.30 započela na trgu Petra Zoranića, a završila velikim defileom svih sudionika gradskim središtem.

Domaćin smotre bila je udruga Zadarske mažoretkinje čija je predsjednica Željka Vitlov, ujedno i organizatorica ove smotre.

Svoje umijeće u mažoret plesu uz pomno odabranu glazbu predstavilo je čak deset skupina i to iz Posedarja, Biograda, Trilja, Vodica, Karlovca, Zagreba, Daruvara, Zadra, a dvije su skupine stigle iz susjedne Bosne i Hercegovine – Livno i Ljubuški.

Izvedena je ukupno 21 točka tijekom kojih su djevojke i djevojčice pokazale sve umijeće u mažoret plesu. Nisu se dale smesti, pa ni solistice, a nije im smetala ni hladnoća.

„Mi kao domaćini, ugostili smo naše prijatelje iz drugih gradova i oni su jako zadovoljni Zadrom. Želim se zahvaliti Gradu Zadru, Turističkoj zajednici grada Zadra, Zadarskoj županiji“ – rekla nam je Željka po završetku smotre.

Dok se odvijao defile mažoretkinja, na Adventu je započeo ozbiljan posao ocjenjivana gastro i eno ponude na kućicama, u organizaciji Udruge Vinum te uz potporu Udruge vinara Zadarske županije.

Osam članova ocjenjivačkog žirija istovremeno je ocjenjivalo ponudu kuhanih vina, kao i ponude slanih i slatkih jela, ali i autohtonost te ponude. Profesionalna su nepca ocjenjivala gastro ponudu i to zadarski chef Renato Kraljev, poznati kuhar Marko Perić,  zadarski kuhar i slastičar Mario Arbanas, te Marin Banović, nastavnik kuharstva u Srednjoj školi Biograd.

Za „tekući“ dio ponude na adventskim kućicama bili su zaduženi Manuela Plohl, osnivačica udruge Vinum i predavač na Wine Academy Croatia, Robert Plohl, vinski connoisseur, Filip Erceg, predsjednik udruge Vinum te Ivan Stiblik, sommelier i organizator poznate vinske manifestacije Zadar Wine Festival.

Ova je ekipa nekoliko sati, buri i hladnoći unatoč, obilazila sve adventske kućice i isprobavala ponudu za koju je zajednički zaključak žirija bio – da je iz godine u godinu sve bolja i bolja!

Imali su, rekli su nam, vrlo težak posao odabrati najbolje pa se u jednom trenutku dogodilo i „pripetavanje“ kuhanih vina kako bi konačno donijeli odluku. Naime, svatko se potrudio na svoj način obogatiti vino i učiniti ga zanimljivijim posjetiteljima koji su uvijek spremni probati nešto novo.

No kao i do sad, đir po kućicama je završio i žiri se morao odlučiti. A odlučio se da najbolje kuhano vino ima kućica Mistletoe, koja je i ranijih godina bila u tome uspješna, zatim slijedi Slavonska čarolija dok je na trećem mjestu Christmas night.

Najkvalitetniju i najraznovrsniju ponudu pića Adventa ima Picnic Winter House, a slijede ih Finger bar i Mala kućica. To pak znači da su ove tri kućice imale najveći izbora pića, bilo da se radi o vinima, koktelima ili žesticama.

Nakon đira po kućicama, ocjenjivački je žiri zaključio kako najbolje slano jelo ima Picnic Winter House čiji nam nagrađeni burger Blackie nije nepoznanica. Drugo mjesto u toj kategoriji pripalo je kućici Oštrozimlje s burgerom Stills, a treće La Famiglia meets Congo za burger La Famiglia.

Prvo mjesto u kategoriji slatkih jela osvojila je kućica Finger bar za tortu od sira, dok su na drugom i trećem mjestu Lord’s house i Santa’s house s najboljim fritulama.

„Ponuda jela je sve bolja, sve je više tih autohtonih namirnica, što smo u konačnici i ocjenjivali. Interes nam je da sve ono što proizvodimo u županiji, tu i prodajemo i da budemo prepoznatljivi“ – komentirao nam je nakon dodjele Renato Kraljev.

Osim kuhanih vina, ocjenjivački žiri po prvi je put ove godine birao i kućicu koja ima najautohtonija jela, odnosno najautohtonija pića.  U obje se kategorije žiri jednoglasno odlučio za Malu kućicu zbog jela divljači u pecivu od hrane, odnosno zastupljenosti zadarskih brendova pića.

„Smatram da smo došli do točke od koje je potrebno ići dalje i graditi autohtoni karakter Adventa i graditi njegovu prepoznatljivost. Međutim, samo smo jednu nagradu dodijelili jer znamo da još puno ugostitelja mora ubaciti u ponudu popriličan broj lokalnih proizvođača, što vina, što žestica, piva itd.  Što se tiče kuhanih vina, bilo je malo ponavljanja. Mistletoe, primjerice, ima dobru recepturu jer su nagrađeni i prije dvije godine. Neki su se podigli, neki su se možda mrvicu unazadili, međutim, generalno gledano, svi proizvođači kuhanih vina su jako napredovali od one prve godine kada smo ocjenjivali. Gotovo da smo imali veliki problem odabrati pobjednike i da se nismo mogli dogovoriti, na kraju smo čak imali i pripetavanje za prva tri mjesta“ – otkrila nam je članica žirija, Manuela Plohl.

I kuhari i vinari, zadovoljni viđenim i probanim, pozvali su i sve one Zadrane koji još nisu stigli do Adventa da ne čekaju ni trenutka već da se upuste u vlastito ocjenjivanje hrane i pića na kućicama i probaju sve te delikatese!


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...