Zadarska županija prva po stopi liječenih ovisnika, raste broj ovisnika o kokainu i amfetaminu; “Imaju više psihičkih problema, napadaje panike i psihozu”

Svake godine od 15.studenog do 15.prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti. Inače, Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se prigodnim štandovima, okruglim stolovima, konferencijama i izjavama za medije, međutim, i ove godine kao i prošle godine zbog pandemije COVID-19 navedene aktivnosti nisu se mogle provesti.

Terapijska zajednica Mondo Nuovo provodi programe prevencije, rehabilitacije i resocijalizacije ovisnika o drogi, alkoholu i kocki, a kako podsjećaju iz zajednice, na području Zadarske i Šibensko-kninske županije djeluje 22 godine.

Prema podacima iz Registra osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga koji se vodi pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u 2019.godini stopa liječenih osoba na 100.000 u radno aktivnoj dobi (15-64 godine) bila je najviša u Zadarskoj županiji (496, 2) dok je Šibensko-kninska županija bila na trećem mjestu (405,4). U zadnjih nekoliko godina zamjetan je pad broja novih opijatskih ovisnika, ali raste broj ovisnika o kokainu i amfetaminu. Međutim, ovisnici o kokainu i amfetaminu ne smatraju se da su ovisnici i ulaze kasno u sustav liječenja tako da nemamo točan podatak koliki je stvarni broj ovisnika o navedenim drogama. Ono što je sigurno da ovisnici o kokainu i amfetaminu imaju više psihičkih problema i često se u sustav liječenja javljaju zbog problema s depresijom, napadajima panike i psihozom.

Terapijska zajednica Mondo Nuovo provodi dugogodišnji projekt prevencije „Čuvaj svoje zdravlje“ kojeg sufinanciraju grad Benkovac, grad Zadar i Zadarska županija, a glavni cilj projekta je spriječiti daljnje rizično ponašanje i konzumiranje sredstava ovisnosti te pojavu ovisnosti kod djece i mladih s poremećajima u ponašanju. U sklopu projekta nudimo besplatne usluge individualnog rada s djecom i mladima i njihovim roditeljima, kreativne radionice i organizaciju slobodnih aktivnosti (teretana, odlasci u kino).

U sklopu terapijske zajednice koja se nalazi u Nuniću kod Kistanja provodi se program rehabilitacije i resocijalizacije ovisnika u kojem je trenutno uključeno 15 korisnika. Najmlađi korisnik ima 19 godina, a najstariji korisnik ima 53 godine. U sklopu resocijalizacije provodimo program „Znanjem protiv predrasuda“ čiji je cilj povećanje socijalne uključenosti rehabilitiranih ovisnika nakon izlaska iz terapijske zajednice kroz osnaživanje, podršku i potporu u reintegraciji u društvenu zajednicu te kroz osposobljavanje za tržište rada. Partner u provedbi programa je Pučko otvoreno učilište Knin, a u 2021.godini 10 korisnika terapijske zajednice je završilo osposobljavanje za pomoćnog kuhara koje se upisuje u e-knjižicu. U sklopu Nacionalnog Projekta resocijalizacije dva korisnika su u Pučkom otvorenom učilištu u Šibeniku upisala srednju školu za konobara i prodavača. Program „Znanjem protiv predrasuda“ je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Mnogi opijatski ovisnici se tijekom svoje ovisnosti zaraze virusnim hepatitisima i HiV-om, a u RH najveći broj opijatskih ovisnika je zaražen hepatitisom C te iz tog razloga terapijska zajednica Mondo Nuovo provodi program „Edukacija i uključivanje liječenih ovisnika u sustav liječenja virusnih hepatitisa i HiV-a“.  U sklopu navedenog programa korisnike terapijske zajednice testiramo na virusne hepatitise i HIV, a oni koji su pozitivni na navedene viruse uključujemo u sustav liječenja u okviru odjela infektologije OB Zadar. Navedeni program je financiran od strane Ministarstva zdravstva.

Svaka obitelj čiji član obitelji ima problem ovisnosti jako dobro zna da to nije problem samo te osobe već cijele obitelji koja pati i dio je te ovisnosti. Stoga, najbolja prevencija ovisnosti se provodi u obitelji i zbog toga je iznimno važna zdrava komunikacija između roditelja i djece. Iznimno je važno da roditelji osnažuju svoje roditeljske kapacitete kako bi na vrijeme prepoznali promjene u ponašanju djece.

Detaljnije o programu i radu terapijske zajednice Mondo Nuovo te kontakt podacima za savjet i pomoć možete naći na Internet stranici www.cmn.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...