HZJZ OBJAVIO NOVE PREPORUKE Cijepljenje trećom dozom se preporuča svima tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je najnovije vijesti iz europske agencije za lijekove (EMA) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (EDCD).

Naime, i EMA i EDCD zajedno podržavaju primjenu treće (booster) doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja i kombiniranje različitih vrsta cjepiva protiv bolesti covid-19.

Podržava se davanje booster doze 3 do 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja, a podržava se i korištenje heterolognih režima cijepljenja vektor/mRNA cjepivima u provedbi primovakcinacije i kod davanja “booster” doze. Drugim riječima, heterologno cijepljenje podrazumijeva kombinaciju cjepiva različitih proizvođača.

Dodaju kako je potrebno više istraživanja za osobe s oslabljenim imunitetom, kao i to da pregled nije obuhvatio cjepiva koja još nemaju odobrenje za primjenu u EU.

 

Podaci idu u korist ‘booster’ doze

“Dok je trenutna preporuka davati booster dozu nakon šest mjeseci, trenutno dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene booster doze već tri mjeseca nakon cijepljenja”, ističu u HZJZ-u.

Pritom dodaju kako EMA i EDCDnastavljaju pozivati sve građane EU-a da se u potpunosti cijepe te da se pridržavaju ovih preporuka vezanih uz docjepljivanje, odnosno primjenu booster doze.

Pristup “kombiniranja cjepiva” može se primijeniti kod prvog cijepljenja, kao i kod docjepljivanja booster dozom.

“U sve većem broju kliničkih ispitivanja, koja su potkrijepljena dokazima iz kliničke prakse, razmotrena je mogućnost primjene dvaju različitih cjepiva protiv bolesti covid-19”, stoji u priopćenju HZJZ-a.

 

Brojke su jasne

Navedeno se odnosi na primjenu različitih cjepiva kao prve i druge doze u sklopu primarnog cijepljenja, te na primjenu različitog cjepiva protiv bolesti covid-19 kao “booster” doze 3 do 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja.

Dok su u tijeku ispitivanja kojima će se prikupiti više podataka o dugoročnoj sigurnosti, trajanju imuniteta i djelotvornosti, heterologni način cijepljenja može nadležnim nacionalnim tijelima omogućiti veću fleksibilnost u opcijama cijepljenja u slučaju da određeno cjepivo nije dostupno iz bilo kojeg razloga.

Brojke pokazuju da su stope hospitalizacija i fatalnih ishoda i dalje najniže u onim državama članicama s najvišim stopama procijepljenosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...