Zubčić: “OB Zadar je potpisala ugovor s firmom znajući da ona ide u stečaj, moralo se fiktivno prikazati da idu radovi na dnevnoj bolnici jer su bili izbori”

Prije mjesec dana sam izabran za predsjednika kada sam najavio da ćemo se baviti svim općinama i gradovima i motriti što rade načelnici, gradonačelnici, a tako i župan, to smo u ovih mjesec dana i učinili, rekao je Jure Zubčić na konferenciji održanoj u prostorijama SDP-a. Tema su bili usvojeni proračuni općina i gradova Zadarske županije, kao i detalji proračuna RH.

-Uspjeli smo spriječiti donošenje štetne odluke u Općini Gračac gdje nakon našeg upozorenja i političkog pritiska nije inzistirano na odvajanju radne jedinice komunalnog poduzeća,  na čemu je SDSS inzistirao kao uvjetu za donošenje proračuna. Time bi se povećao broj radnika, ali ne i efikasnost i razina usluge u komunalnom poduzeću. Izrazito nam je zadovoljstvo što smo uspjeli našim političkim stavom utjecati da se takva odluka ne donese, rekao je Zubčić i podsjetio na proračun Općine Preko, o čemu se već izvijestili javnost, a koji je kako kaže, jedan od najgorih u RH.

-Navest ću samo neke od stvari. Ponovno se za projektnu dokumentaciju kapitalnog projekta uređenje plaže u proračunu predviđa 1,2 milijuna kuna, a nije jasno na što se potrošilo preko 500 tisuća kuna u 2021. Donesen je i rebalans za 2021. koji je kriminalan. Naime, vrvi od netočnih podataka, izvorni plan nije naveden točno, krivo su prepisali podatke, zbrojevi iznosa nisu točni. Najviše zabrinjava da se prihodi poslovanja smanjuju za gotovo 10 milijuna kuna, a pritom rashodi povećavaju za 4 milijuna kuna. Potpredsjednica Vedrana Mišković radi jedan dopis te ćemo uputiti prijavu Ministarstvu financija,  a naložiti ćemo i Državnoj reviziji da izvrši uvid, rekao je Zubčić i dodao da su se u Općini Vir izborili da općina financira higijenske potrepštine za djevojke u OŠ Privlaka i područnoj školi na Viru. Njihova vijećnica Marinela Vištica Čepulo je imala dva amandmana vezana za aplikaciju za transparentan proračun koji je prihvaćen uz obrazloženje da država uvodi transparentan proračun 2022. na razini države za sve jedinice lokalne i područne samouprave. Predložila je i povećanje plaća u dječjem vrtiću, na što je dobila odgovor da Upravno vijeće ide s promjenama koeficijenata.

Jedan od najzanimljivijih proračuna je onaj Grada Zadra, kaže Zubčić.

-Zadovoljstvo mi je izdvojiti za što se Klub SDP-a izborio: za djecu u riziku od siromaštva, za pomoć umirovljenicima s niskim mirovinama, pola milijuna kuna za razvoj otoka, 700 tisuća kuna za energetsku učinkovitost, potporu malim gospodarstvenicima i povećanje za održavanje tradicijskih obrta od 350 tisuća kuna, projekt gradnje javne garaže na Ravnicama, besplatni javni prijevoz korisnicima naknade Centra za socijalnu skrb.

Program SDP-a je i uvođenje građanskog odgoja na svim razinama. Grad Zadar kao osnivač osnovnih škola ima ingerenciju, predmet se ne može uvesti kao obavezan, odnosno, može sa državne razine, imamo primjere dobre prakse iz Krapinsko-zagorske županije, Siska i Rijeke koja je provela i pilot projekt i uvela predmet. To je dugoročan projekt, to je nešto što se tek pokazuje nakon godina, kazao je Zubčić i osvrnuo se na županijski proračun koji je dodaje, izglasan glatkom većinom te se tu SDP pokazao kao jedina oporba u Županijskoj skupštini.

-Predali smo jedan amandman, u iznosu od 7 milijuna kuna za topli obrok u svim osnovnim školama, to su sve škole osim onih na podruju grada Zadra. Amandman je odbijen. Povučen je amandman za projektnu dokumentaciju za hospicij, na to smo upozoravali. Hospicij niti jednom jedinom kunom nije zastupljen u županijskom proračunu. Ministar Aladrović je tijekom kampanje dolazio ovdje i govorio da će hospicij biti financiran iz državnog proračuna, pretresli smo ga, ni kuna jedna nije predviđena, rekao je Zubčić i upozorio na projekt dnevne bolnice.

-Projekt dnevne bolnice je EU projekt u iznosu od 100 posto koji je predviđen na 50 milijuna kuna. Kada se zbroje iznosi iz 2018., 2019. i 2020. potrošeno je 15 milijuna kuna. Rebalansom se smanjuje na 17, u prijedlogu proračuna za 2022. je predviđeno 30 milijuna. Problem je što se taj projekt preplaćuje za 12 milijuna kuna. Kad zbrojite sve te iznose on nije 50, već 62, 5 milijuna kuna. Kako će iz fondova EU pravdati povećanje od 20 posto ne znamo. Kao problem se javlja i to što je bolnica u četvrtom mjesecu sa firmom Solidus sklopila anex znajući da je ta firma pred stečajem. Moralo se fiktivno pokazati da ti radovi idu jer su bili izbori. Nakon toga, sklapa se ugovor od 1,4 milijuna kuna s tvrtkom za osiguranje građenja. Time je prekršen Statut bolnice, jer taj dio nije bio predviđen u financijskom planu. Javni natječaj za nastavak gradnje još nije raspisan. Prethodni javni natječaj je trajao preko 8 mjeseci, pitanje je kad će radovi početi, služe li 1,4 milijuna za konzerviranje objekta.

Naša zastupnica Sabina Glasovac je na državni proračun podnijela amandman od 20 milijuna kuna za nabavku line akceleratora koji treba doći u dnevnu bolnicu, amandman je odbijen.

Vrlo je izvjesno da grad Zadar unatoč svim obećanjima sljedeće dvije godine, linearni akcelerator neće doći, zaključio je predsjednik županijskog SDP-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...