Božinović o novim mjerama i skraćivanju karantene: “Ne možemo reći da smo dosegnuli vrhunac epidemije. Slijedi važan sastanak”

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović obratio se javnosti na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Komentirao je epidemiološku situaciju i odgovarao na pitanja novinara.

Komentirao je  preporuku EK o COVID potvrdama i skraćivanje trajanja COVID potvrda za one cijepljenje s dvije doze. Ministar kaže da se potvrde mogu izdavati prema pravilima koja vrijede za svih 27 članica.

“Postoji prostor da se na nacionalnoj razini stvari postave drugačije”, rekao je kako se o tome intenzivno razgovara i dodao kako sutra imaju sastanak na kojem bi trebali to potvrditi.

“Moramo izdavati potvrde kako je to propisano EU pravilima. Ako nisu izdane po pravilima ne možete prijeći granicu, a to znači i skraćenje dana kad je u pitanju dvije doze i preboljenje”, rekao je i dodao kako će se tražiti i naći rješenje da se za građane Hrvatske ne mijenja ništa.

 

Razmišlja se o skraćivanju trajanja samoizolacije

Komentirao je epidemiološku situaciju i mogućnost skraćivanja trajanja karantene. Najavio je kako će se sutra održati važan sastanak s predstavnicima NZJZ i Stožerom.

Odgovarao je i na pitanje o skraćivanju samoizolacije. Kaže kako se o tome razmišlja. Ministar dodaje kako u njegovom resoru nemaju problem nedostatka radnika zbog samoizolacija i bolovanja pa ne zna kakve probleme imaju drugi.

“Razmišljamo o tome i zbog činjenice da ima sve više istraživanja znanstvenih koja bi opravdala to”, rekao je i dodao je cijeli niz zemalja skratio samoizolaciju na 5 dana kako ne bi ugrozili javne službe i funkcioniranje države.

“Mi nismo u toj opasnosti, ali razmišljamo”, rekao je i najavio važan sastanak Zavoda za javno zdravstvo i Stožera u subotu.

“Drugoga nam slijedi produljenje ovih mjera. To je sad trenutak kad bi se nešto moglo revidirati, no s obzirom na brojeve novozaraženih, koji su još visoki, ne možemo reći da smo dosegnuli vrhunac epidemije, pogotovo u usporedbi s drugim zemljama. Izrael npr. bilježi rekorde novozaraženih”, kazao je i dodao kako se optimizmom treba gledati na proljeće i nadati se da nas neće zahvatiti neka nova varijanta.

“Treba gledati da nam se zdravstveni sustav ne optereti”, rekao je govoreći o epidemiološkoj situaciji i trajanju karantene”, prenosi Dnevnik.hr.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...