Covid potvrde će se ukinuti i prije Mostovog referenduma? Evo što kaže Beroš

Iako premijer Andrej Plenković kaže kako zasad nema govora o ukidanju covid-potvrda, za očekivati je da će se u tjednima pred nama o tome voditi rasprava i u stručnim krugovima i u vlasti, što za Index potvrđuje i ministar zdravstva Vili Beroš kojeg su pitali kad je najranije moguće ukidanje potvrda.

“O mogućem ukidanju covid-potvrda razmišlja se u zemljama s vrlo visokom stopom cijepljenih građana, poput Izraela ili Velike Britanije. U zemljama poput Hrvatske, gdje je dosta visok postotak građana ostao necijepljen, struka i dalje preporučuje pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se ograničila transmisija virusa među populacijom. Moguće ukidanje covid-potvrda je stručna odluka. U Hrvatskoj o njoj je moguće razmišljati kada brojke zaraženih osoba budu u znatnijem padu”, kaže za Index ministar zdravstva Vili Beroš.

Kaže kako su covid-potvrde dosad opravdale svoju svrhu, a da će daljnji tijek epidemije diktirati njihovo moguće ukidanje te poziva HZJZ da povede stručnu raspravu o tome.

“Covid-potvrde u određenom periodu epidemije opravdale su svoju svrhu uvođenja, a moguće ukidanje diktirat će daljnji razvoj situacije. Iz stručnih, pa i političkih krugova (koalicijski partner HDZ-a) glasno se razmišlja o takvim idejama, a i u medijima se propituje takva mogućnost, pa se stoga o toj temi najprije treba izjasniti institucionalna struka – HZJZ i dati utemeljene činjenice kao podlogu za raspravu i elemente za odluku izvršne vlasti”, govori Beroš.

“Ohrabruje manje hospitaliziranih i blaža klinička slika zaraženih”

Zaključuje kako je priroritet uspješnog funkcioniranje zdravstva s visokim brojevima novozaraženih, no da neki podaci ohrabruju.

“O svakoj ideji vrijedi razgovarati, ali na zdravstvu je u ovome trenutku zadaća da se uspješno nosi sa sve većim brojem zaraženih osoba, iako ohrabruje blaža klinička slika zaraženih, manje hospitaliziranih, istina, ne u svim sredinama”, rekao je Beroš.

Potvrde će se vjerojatno ukinuti prije nego što se raspiše Mostov referendum

S obzirom na to da smo možda i blizu vrhunca ovog vala u kojem dominira novi soj omikron, ukidanje covid-potvrda možda i nije tako daleko kako se čini.

O tome se očito još uvijek govori s puno opreza, no za očekivati je da će se covid-potvrde ukinuti prije nego se raspiše referendum kojim se traži njihovo ukidanje, ako se pokaže da Most ima dovoljno valjanih potpisa. Most je najavio predaju potpisa sljedećeg tjedna. Nakon što Most preda potpise tek predstoji njihova provjera pa je jasno kako će sve još potrajati neko vrijeme.

Plenković je kao argument za to da još nema govora o ukidanju covid-potvrda rekao kako o tome razmišljaju zemlje koje imaju puno veću cijepljenost. Razlike između cijepljenosti u Velikoj Britaniji i Izraelu s jedne strane te u Hrvatskoj druge doista su izražene. Britanija je iznad 70 posto cijepljenosti opće populacije, kao i prosjek EU, dok je Izrael gotovo na 65 posto. Hrvatska je znatno ispod toga i još nije dosegla ni 54 posto. Omikronom je cjepivo vjerojatno postalo još manje učinkovito u sprječavanju same zaraze, no smatra se da i dalje u velikoj mjeri štititi od najtežih oboljenja i smrti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...