Hrvatska se priprema za uvođenje eura, evo tko će zbog toga imati velike troškove

Hrvatska se priprema za uvođenje eura. Odluka Vijeća Europske unije o pristupanju Hrvatske eurozoni očekuje se u lipnju, a građani će početkom iduće godine u svojim rukama držati novčanice eura kad odu kupiti nešto u trgovinu.

S pripremama su počeli i trgovci i ugostitelji, a cijene bi se trebale isticati i u kunama i u eurima već ovoga ljeta.

– Pri čemu će cijene u kunama biti veće ali će se pojaviti nešto manje cijene izražene u eurima, a od službene implementacije tu dominatnu poziciju preuzima euro, a kao sekundarnu kuna, Tomislav Kramarić, član Uprave Konzuma za HRT.

Dvojno isticanje cijena će početi šest mjeseci prije uvođenja eura i trajat će još godinu dana nakon što euro postane službena valuta.

– Pa nešto će biti kompliciranije jer će postojati dvije blagajne u eurima i kunama ali to je neznačajno mislim da će stvar eura puno pojednostavniti transparetnost prema stanim tržištima i da ćemo biti puno efikasniji, rekao je Tomislav Babić, predsjednik Uprave Varteksa.

Ugostitelji su stava da će uvođenje eura značiti da je poslovanje s gostima i turistima biti znatno jednostavnije.

– Da će moći vidjeti da je ta cijena bila euro i deset u šestom mjesecu, euro i deset u desetom mjesecu i euro i deset u trećem mjesecu sljedeće godine da nije došlo do nekave strašne eksplozije sad je enormno poskupilo sve nam je nabava otišla Bogu iza nogu, Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre za HRT.

Kažu kako će zbog toga cijene rasti, a trošak zamjene dviju valuta toliko ne zabrinjava. S druge pak strane veliki sustavi maloprodaje imat će velike troškove.

– Procjena je da će cijeli proces sigurno koštati pa evo da sad kažem i u eurima, sigurno više od milijun eura – kaže Tomislav Kramarić, član Uprave Konzuma.

Premijer Andrej Plenković danas je održao konferenciju na kojoj je predstavio Prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom, piše Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...