Katastrofi bitcoina ne vidi se kraj, više je razloga za nervozu investitora

Onako kako je završio prošlu, tako je i startao u novu godinu. Bitcoinovom padu ne vidi se kraj, a ovih dana je potonuo na najnižu razinu od kraja rujna prošle godine, piše Tportal.

Bitcoin je kasno u četvrtak pao na tromjesečnu najnižu razinu uslijed nervoze zbog pooštravanja monetarne politike SAD-a i gašenja interneta u Kazahstanu, drugom najvećem svjetskom čvorištu za rudarenje bitcoina.

Cijena bitcoina pala je na 41.222 dolara, dosegnuvši najnižu razinu od 29. rujna, prema podacima Coin Metricsa. Dodatno je pao 0,6 posto po cijeni od 42.391,20 dolara u petak ujutro.

Najvažnija svjetska kriptovaluta izgubila je preko 40 posto vrijednosti otkako je u studenom prošle godine dostigla rekord od 69.000 dolara.

Pad bitcoina intenzivirao se početkom ovog tjedna nakon što je zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi u prosincu nagovijestio da će američka središnja banka povući svoje poticaje iz ere pandemije. Spomenuti komentari pokrenuli su rasprodaju na globalnim burzama koja se prelila i na kriptovalute. Bitcoin optimisti često opisuju najpopularniju kriptovalutu kao imovinu koja nije povezana s tradicionalnim financijskim tržištima, no stručnjaci su primijetili sve veće paralele u kretanju cijena bitcoina i dionica.

Ostale digitalne valute nastavile su kliziti u petak, s ethereumom koji je pao 2,3 posto, te solanom koja je potonula 4,7 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...