Bitcoin dosegao najveću vrijednost svih vremena

Bitcoin je danas dosegao novu rekordnu vrijednost. Vrijednost bitcoina porasla je na 70.488,50 dolara, javlja Reuters.

Porast je uslijedio nakon što je kriptovaluta prošlog mjeseca dobila zeleno svjetlo za uključivanje u investicijske proizvode u SAD-u. Američka komisija za vrijednosne papire i burzu nevoljko je početkom siječnja odobrila trgovanje prvim bitcoin fondovima kojima se trguje na burzi (ETF-ovima).

ETF prati cijenu imovine kao što su zlato, obveznice ili kriptovalute, što znači da ljudi mogu ulagati bez potrebe da sami kupuju imovinu. Američki regulator ostao je skeptičan prema kriptovalutama, rekavši da u svojoj odluci “nije odobrio ni podržao bitcoin”. Unatoč tome, taj je potez potaknuo val ulagača koji ulažu novac u spot bitcoin ETF-ove koje su pokrenule velike investicijske tvrtke poput BlackRocka i Fidelityja.

Bitcoin se približava sljedećem “prepolovljenju” u travnju koje ograničava stopu izdavanja novih virtualnih kovanica, a događa se otprilike svake četiri godine. Očekivanja ograničene ponude uz rastuću potražnju ulagača potaknula su porast cijena, kažu stručnjaci.

Što se događa s bitcoinom?

Milan Horvat, izvršni direktor Fime Plus, brokerske kuće koja trguje kriptovalutama, za Forbes Hrvatska pojasnio je razloga rasta bitcoina.

“Prvenstveni razlog trenutnog rasta cijene bitcoina je velika potražnja koja je kreirana kroz kupnju BTC ETF-ova (fondova koji trguju bitcoinima, op.FH.), a koje velike američke financijske institucije nude svojim, prvenstveno velikim institucionalnim i retail klijentima, koji ih kupuju na razini od jedan do tri posto visine njihovog portfelja. Sekundarni razlog je halving koji je do sada redovno u četverogodišnjem ciklusu povećavao cijenu bitcoina jer se halvingom prepolovljuje naknada minerima”, rekao je Horvat.

Horvat nije htio predvidjeti u kojem smjeru će se kretati vrijednost bitcoina, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...