Ni zadarski ravnatelji nisu sretni zbog testiranja: “Maltretiranje djece i prenaglašavanje situacije”, “Ima roditelja koji odlaze od kuće puno ranije nego djeca”

Kako bi se preveniralo nekontrolirano širenje korone među školarcima, u Hrvatskoj na snagu uskoro stupaju nove mjere.

Svaki ponedjeljak, prije odlaska u školu, sva djeca će se morati testirati.

Prema prvotnom planu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, testovi će se podijeliti školama, a one bi ih potom proslijedile roditeljima.

S novim režimom nisu pretjerano zadovoljni ni roditelji, ni nastavnici.

Na isti gledaju kao na dodatan pritisak i opterećenje najmlađih kojima je korona u zadnje dvije godine ionako oduzela bezbrižnost i mogućnost normalne socijalizacije s vršnjacima.

Prve reakcije zatražili smo od ravnatelja zadarskih osnovnih škola.

Tek sam danas čuo za ovo, jučer sam iskreno propustio vijest. Stiglo je nekoliko mailova roditelja koji pišu da ne bih trebao podržati testiranje učenika. Riječ je o naputku iz ministarstva koji još nismo artikulirali među sobom. No, bojim se da je to samo maltretiranje djece i pitanje je koliko će biti učinkovito. Znamo da ni sami kućni testovi nisu pouzdani, o tome već duže vremena govorimo. Također, time se samo prenaglašava situacija u kojoj se nalazimo. Uostalom, ima li svrhe testirati se jedanput tjedno? Dijete može u ponedjeljak biti negativno, u srijedu zaraženo i prenijeti bolest na druge. Imam osjećaj da je ova odluka napravljena samo da kao nešto činimo, a zapravo ne činimo ništa, kaže nam Ante Barać, ravnatelj Osnovne škole Petar Preradović.

Situacija s koronom u njihovoj školi je pod kontrolom.

Na današnji dan imamo 16,17 pozitivnih učenika, njih 30 i nešto u samoizolaciji i četiri pozitivna djelatnika. Koronu smo u dobroj mjeri odradili u studenom i prosincu, pa je sada situacija relativno mirna, zaključuje ravnatelj.

I naš drugi sugovornik nije pretjerano oduševljen najnovijom idejom nadležnih.

U principu nismo još dobili nikakve impresije od roditelji, iako sam siguran da neće biti pretjerano veseli. Postavlja se pitanje kako će to uopće funkcionirati? Naime, postoje roditelji koji odlaze na posao mnogo ranije nego što djeca kreću u školu. S druge strane, tko će provjeravati testove? Kada je obaveza bila mjerenje temperature, onda bi roditelji u bilježnicu napisali rezultat, djeca bi ga dala učiteljici na provjeru i to je funkcioniralo. Ovo je puno kompleksnije, no vidjet ćemo, nismo trenutno ništa pametniji od vas, kaže nam Dražen Adžić, ravnatelj Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...