Popisan ugovor; Matas: “Zadarski laboratorij postaje regionalni centar za 14 zemalja Jugoistočne Europe”

Zavod za javno zdravstvo Zadar i tvrtka Becton Dickinson potpisali su Ugovor o suradnji kojim Služba za mikrobiologiju i parazitologiju postaje “BD referentni centar za dijagnostička rješenja za Jugoistočnu Europu”.

Svi zainteresirani laboratoriji ovog dijela Europe moći doći na detaljnu edukaciju u Zadar gdje će im biti demonstrirana najsuvremenija BD rješenja.

U skladu s težnjom da se prate trendovi suvremene dijagnostike Služba je tijekom 2021. godine započela sa pripremama unaprjeđenja mikrobiološke dijagnostike Humanog papilomavirusa visokog rizika (HPV).

S tim u vezi Uprava Službe odlučila je uvesti PCR metodu za dijagnostiku HPV-a te je utvrdila da je najbolje rješenje koje trenutno postoji na tržištu potpuno automatizirani sustav za izolaciju, umnažanje i detekciju DNA ovog virusa sustav tvrtke BD.

Sustav BD VIPER LT je instaliran u Službi u listopadu 2021. godine.

Zadarski laboratorij za mikrobiologiju izabran je za referentni centar za dijagnostička rješenja za mikrobiološku dijagnostiku. Ove instrumente imamo već duže vrijeme, nabavljeni su iz decentraliziranih, a dobrim dijelom iz vlastitih sredstava. Naš laboratorij tako će postati regionalni centar za 14 zemalja jugoistočne Europe, Ivanka Matas, voditeljica službe za mikrobiologiju i parazitologiju.

Sustav je dizajniran na način kako bi laboratoriju omogućio vrlo pouzdano, precizno i brzo ispitivanje uzoraka na jednoj automatiziranoj platformi, koja je jednostavna za korištenje i na kojoj su rezultati iznimno pouzdani i točni jer je smanjena mogućnost ljudske pogreške kao i unakrsne kontaminacije uzoraka i reaktivnosti s nisko rizičnim tipovima HPV-a, a što je omogućeno integriranom ekstrakcijom, amplifikacijom i detekcijom nukleinskih kiselina. Ovaj uređaj istovremeno obrađuje do 30 HPV uzoraka po ciklusu, što znači da u smjeni od 8 sati obradi do 90 HPV uzoraka.

Ovom metodom se provodi kvalitativna detekcija DNA 14 visokorizičnih genotipova HPV, pri čemu se istovremeno omogućava pojedinačnu genotipizaciju za 6 visokorizičnih tipova (HPV 16,18,31,45,51 i 52) a preostalih 8 genotipova svrstava u tri skupine.

Dobiveni rezultati s proširenim informacijama o genotipizaciji su pouzdan temelj liječnicima za procjenu rizika za svakog pacijenta i donošenje odluka o daljnjem praćenju, što je neprocjenjiv doprinos u borbi protiv nastanka i širenja zloćudne bolesti.

Ovo je jedini test za HPV na svijetu koji je odobrila FDA i koji pojedinačno prikazuje genotip 45 koji uzrokuje 12 posto adenokarcinoma vrata maternice i može biti jednako visokorizičan kao i genotip 18.

Ovaj test je jedan od dva trenutno odobrena testa od FDA za primarni skrining i kompatibilan je sa svim skrinig paradigmama koje se trenutno preporučaju u SAD-u.

Pozvani smo da sudjelujemo u svakom projektu koji se odnosi na nove proizvode i nova dijagnostička sredstva koja se odluče ispitivati u svijetu. Primat ćemo delegacije koje će dolaziti na edukaciju i razmjenu iskustva, kazala je Biljana Perica, voditeljica Odjel za molekularnu dijagnostiku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...