Raspušteni psi na Silbi izgrizli i rastjerali stado, Državni inspektorat odgovornost prebacuje na Grad Zadar

Miodrag Ninković na otoku Silbi uzgaja koze. OPG je otvorio prije više od dva desetljeća i do prije nekoliko godina proizvodio sireve izvanredne kvalitete i okusa kakvih se sjećamo iz nekih davnih vremena.

“Obožavam životinje i ovaj posao, ali ne mogu više“, započinje svoju tragičnu priču za Agroklub.

Naime, od kada su na otok doselila dvojica sa psima koje, napominje, ne drže pod nadzorom, ostao je i bez koza i bez mlijeka. Kaže da ne vidi izlaz iz trenutne situacije te da mu jedino preostaje obratiti se medijima. Od nadležnih nema vajde, žali se.

“U srijedu, 12. siječnja, zbio se posljednji napad. Nekada puna štala, danas je pusta. Srce mi se para“, govori ne mogući suzdržati suze. Nakon šest dana, još uvijek ne uspijeva naći svoje miljenice. Njegovi su psi izgubili svaki trag.

Kaže da policija svaki puta posao odradi kako treba. Problem je inspekcija koja nikako da dođe, a bez njih ništa, govori.

“Iz veterinarske inspekcije su mi doslovno rekli da ne mogu doći jer imaju ugovor s Jadrolinijom, a trajekt u jednom smjeru putuje 4-5 sati“, s nevjericom nastavlja. Postoji i katamaran, kaže, i moli neka nađu način da dođu i napišu “nesretni zapisnik“ bez kojega ne može dalje postupati.

Naime bez njihovog zapisnika u kojem se utvrđuje činjenično stanje, po njegovom saznanju, ne može se stati na kraj psima. On životinje ne krivi, već vlasnike, ali zna da kada psi jednom nanjuše krv, nema povratka. Očekuje da budu oduzeti vlasnicima jer ionako ne vode brigu o njima.

Psi su uletjeli u štalu i ‘ordinirali’, opisuje. On i brat su na svoje oči vidjeli što se događa. Krvi je bilo posvuda, imaju i fotografije. Psi su, naravno, pobjegli prije no što su braća izvukla mobitele da bi ih uslikali na djelu, jer čovjek instinktivno spašava blago.

Nakon zadnjeg napada, prvoga dana je pronašao dva mrtva jareta. Svjestan je da će danima tražiti ostatak stada, no već pada u očaj jer od srijede nije pronašao niti jednu kozu.

“Šteta je u ovih nekoliko godina sigurno preko 500.000 kuna. Uništili su me, dužan sam na sve strane. Mlijeka nema i ne mogu raditi sireve. Odakle da platim, od čega da živim?“, pita. Pripremao se ove godine ponovno pokrenuti proizvodnju, gojio stado, pazio na svaki detalj i onda mu se opet dogodilo isto.

Sezona je za njega izgubljena prije nego je počela. “Što ću radit godinu dana, od čega ću živit, plaćat namete, nagomilane dugove? Država traži svoje, a odakle da platim? Neka mi pomognu riješiti problem pa će u budućnosti još imati koristi od mene“, sve glasniji je njegov vapaj.

Agroklub je poslao upit Državnom inspektoratu iz kojeg je stigao odgovor da u skladu s odredbama članka 75. stavka 3. Zakona o zaštiti životinja, provedbu nadzora nad uvjetima i načinom držanja kućnih ljubimaca provode komunalni redari jedinice lokalne samouprave.

Temeljem članka 51. Zakona o zaštiti životinja propisani su uvjeti i način držanja kućnih ljubimaca u skladu s njihovim potrebama; zabrana držanja i postupanja s kućnim ljubimcima na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi, posebice djece te životinja; zabrana kretanja kućnih ljubimaca na način kojim se ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi i životinja te zabrana držanja pasa stalno vezanih ili držanje u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora.

“Slijedom navedenoga upućujemo Vas da se obratite nadležnom komunalnom redarstvu Grada Zadra s obzirom da otok Silba administrativno pripada Gradu Zadru”, stoji u odgovoru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...