U Hrvatskoj potvrđena nova podvarijanta omikrona, stručnjaci otkrili imamo li razloga za paniku

Nakon što su u Sloveniji u četvrtak potvrđena dva slučaja nove podvarijante omikron virusa, nazvane BA.2, iz HZJZ-a stiže potvrda da je podvarijanta otkrivena i u Hrvatskoj. Kako je potvrdila zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić-Šimetin za N1, u Hrvatskoj imamo jedan potvrđeni slučaj zaraze varijantom BA.2.

Spomenuta podvarijanta prije toga već je zabilježena u Danskoj i njene karakteristike još nisu istražene i jasne, no po nekim podacima ne izaziva jače simptome, prenijeli su slovenski mediji.

Podvrstom BA.2 u Velikoj Britaniji se u prvih deset dana siječnja zarazilo najmanje 400 ljudi. Postojanje nove podvrste već je dokazano u više od 40 zemalja. Popis PANGO navodi da je 79 posto dosad dokazanih infekcija ovim sojem potvrđeno u Danskoj. Nakon toga slijede Velika Britanija (6%), Indija (5%), Švedska (2%) i Singapur (2%).

 

Znanstvenici: Nova podvrsta omikrona BA.2 nije razlog za paniku

Stručnjaci kažu da varijanta BA.2 nije razlog za paniku. Podvrsta BA.2 je prvi put identificirana početkom prosinca i od tada se proširila u 49 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, piše CNN.

“Među svim lozama omikrona, ova ukazuje na najveći porast slučajeva. Ali moramo biti oprezni kada tumačimo ove podatke jer je veću učestalost mnogo lakše registrirati od manjeg broja slučajeva”, rekao je stručnjak za zarazne bolesti Ramon Lorenzo-Redondo s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern Feinberg u Chicagu.

 

Razlika između podvrsta omikrona

Poput klasične verzije omikrona, i BA.2 ima velik broj promjena, oko 20, na proteinu šiljku. Međutim, za razliku od omikrona, on ne stvara određeni potpis na laboratorijskim testovima, što znači da na prvi pogled može nalikovati drugim varijantama covida-19.

No za sada nema naznaka da BA.2 uzrokuje teže simptome oboljenja ili da se lakše širi od izvornog soja omikrona. Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost je u četvrtak objavila izvješće u kojem navodi da trenutna cjepiva štite otprilike jednako dobro od BA.2 kao i od originalne varijante.

Znanstvenici navode kako ih ne iznenađuje pojava druge podvrste omikrona i da je tako nešto bilo za očekivati s obzirom na to da oko polovice svjetske populacije još uvijek nije cijepljeno protiv koronavirusa.

“Jako bi me iznenadilo ako se, s trenutnim stanjem imunološkog statusa globalne populacije, ne pojavi još više varijanti”, rekla je virologinja Angela Rasmussen sa Sveučilišta Saskatchewan.

 

Zbog novih mutacija važno cijepljenje

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid kazao je da pojava novog soja pokazuje koliko je važno cijepljenje. “Ohrabrujem sve da zaštite sebe i svoje bližnje i sad uzmu booster dozu.” Francuski epidemiolog Antoine Flahault izjavio je za francusku novinsku agenciju AFP: “Ono što nas iznenađuje je brzina kojom se ova podvrsta, koja u velikom obujmu cirkulira u Aziji, proširila u Danskoj.”

Dosad infekcije podvrstom BA.2 nisu imale teži tijek od podvrste BA.1. I francuski ministar zdravstva Olivier Veran opušteno gleda na pojavu nove podvrste soja omikron. “Trenutno znamo da BA.2 manje-više odgovara karakteristikama koje poznajemo kod omikrona”, izjavio je za AFP.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...