ČEKA GA I POSAO Daruvarac želi ranije na slobodu; “Neophodan sam obitelji, otac mi je 100-postotni invalid”

Riječki odvjetnik Velimir Došen, zastupnik Darka Kovačevića Daruvarca (35), smatra da je Vijeće sisačkog Županijskog suda postupilo ispravno odobrivši njegovu branjeniku uvjetni otpust. U pisanom će obliku odgovoriti na žalbu Tužiteljstva, koje je nezadovoljno ovom odlukom, te iznijeti argumente koje je uvažilo Vijeće, a Uprava kaznionice u Glini dala je pozitivno mišljenje o prijevremenom puštanju Kovačevića na slobodu.

 

Brutalno ju pretukao

Kovačević je pravomoćno osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora jer je 13. lipnja 2018. godine u jednom zadarskom kafiću brutalno premlatio svoju, tada 18-godišnju djevojku, što su snimile i nadzorne kamere. U kolovozu 2019. javio se na izdržavanje kazne u kaznionicu u Glini, a 20. studenoga prošle godine izdržao je 3/4 kazne i stekao zakonske uvjete za traženje uvjetnog otpusta.

U molbi za uvjetni otpust Kovačević je naveo da je kaznu počeo izdržavati s ocjenom zadovoljava te je uzornim ponašanjem i vladanjem stekao jednu od najvećih ocjena – uspješan. Bio je to slučaj koji je zbog niza okolnosti, od postupanja policije do puštanja osumnjičenog, izazvao brojne reakcije javnosti i preispitivalo se postupanje sudaca u navedenom postupku. Kovačević, koji je već bio u sukobu sa zakonom, kaznu je izdržavao u kaznionici u Glini, a usto je i kazneno prijavio svoju bivšu djevojku neposredno nakon odlaska u zatvor zbog navodno lažnog svjedočenja i iskaza koji je dala na sudu. No, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru provelo je istragu na temelju Kovačevićeve prijave i nedavno odbacilo kaznenu prijavu protiv premlaćene djevojke, piše Jutarnji list.

Kovačević je naveo da on, kao i ostali zatvorenici, zbog pandemije nije mogao viđati svoju obitelj. Istaknuo je da živi u obiteljskoj kući u Zadru s izvanbračnom suprugom i malodobnim djetetom, u kojoj žive i njegovi roditelji te da je neophodan ocu koji je 100-postotni invalid. Dodao je i to da ga po izdržanoj kazni čeka posao u zadarskoj tvrtki Oktogon d. o. o. na mjestu pomoćnog radnika u izradi umjetne tikovine, a priložio je i potvrdu navedene tvrtke da ga namjerava zaposliti.

 

Uzoran zatvorenik

Daruvarac je dalje naveo da je tijekom izdržavanja kazne poštivao kućni red i zatvorska pravila, pokazao visok stupanj odgovornosti u smislu poštivanja svih uvjeta koji vladaju u zatvorskom sustavu te se korektno odnosio prema službenim osobama u zatvorskom sustavu, a isto tako prema ostalim zatvorenicima s kojima je dijelio smještaj i druge uvjete suživota u tom sustavu. Istaknuo je da njegov neizdržani dio kazne u odnosu na ukupnu izrečenu kaznu zatvora nije “prevelik”, odnosno izdržana kazna je dovoljno vremena da se ostvari svrhovita resocijalizacija i da se zatvorenik pripremi za uspješnu reintegraciju odnosno da se ostvari svrha kažnjavanja, te da su dosadašnjim izdržavanjem kazne postignuti su svi potrebni resocijalizacijski utjecaji.

Kovačević se u molbi osvrnuo i na to da mu je kod izdržavanja kazne velik teret bio taj što je njegov slučaj medijski popraćen u cijeloj Hrvatskoj te mu je bilo teško izdržati kaznu i biti dobar zatvorenik jer se njegovo ponašanje “gledalo pod povećalom”. Unatoč tome izričito je, kaže, samokritično sagledao društvenu neprihvatljivost počinjenog djela, svjestan posljedica i prihvatio odgovornost i pokazao se kao uzoran zatvorenik, te je izrazio duboko i bezrezervno kajanje za počinjeno kazneno djelo.

Kao što smo naveli, Državno odvjetništvo žalilo se na odluku suda smatrajući da nisu ispunjeni uvjeti za prijevremeno puštanje Kovačevića na uvjetnu slobodu, piše Jutarnji.

 

“Neophodan je obitelji, poštivat će sve mjere”

Njegov odvjetnik Velimir Došen naveo je kako Kovačević prijedlog za uvjetni otpust podnosi zato što smatra da je izdržani dio kazne dostatan da se vrati u normalan život, da pomogne što prije skrbiti za svoju obitelj jer se njegova odsutnost u velikoj mjeri odrazila na život obitelji, te da je spreman za život na slobodi, neophodan obitelji i da će prihvatiti sve obaveze koje mu sud odredi.

S obzirom na to da je svrha izvršavanja kazne zatvora osposobljavanje zatvorenika za život na slobodi u skladu sa zakonom i društvenim pravilima, uvjetni otpust bi ga stimulirao da više ne čini kaznena djela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...