Banke upozoravaju klijente: Dobijete li ovu poruku, nikako je ne otvarajte!

Privredna banka Zagreb (PBZ), Erste banka i Raiffeisen Bank Austria (RBA) izvijestile su tijekom ožujka o lažnim e-mail porukama koje su šalju njihovim klijentima. U Ersteu su pojasnili da pokušaji prijevare uključuju lažnu kopiranu internetsku stranicu Erste banke, Google oglas i prijavu u aplikacije NetBanking i George.

U slučaju PBZ-a radilo se o.lažnim porukama koje dolaze od pošiljatelja “Privredna banka Zagreb [[email protected]]”, a za subject/predmet/naziv imaju “Vaš račun je blokiran”, te sadrže poveznicu unutar maila koja vodi na stranicu koja nije povezana sa Privrednom bankom Zagreb.

Klijentima RBA šalje se poruka koja uglavnom ima naslov – Obavijest o priljevu. U tekstu se dostavlja obavijest o navodnom deviznom priljevu te se klijente poziva na hitno djelovanje u roku 15 dana.

Kako bi mail izgledao što uvjerljivije, pošiljatelji čak koriste stvarne info brojeve telefona i mail adrese RBA banke. “Međutim, RBA banka svojim klijentima nikada ne šalje obavještajne mailove o priljevu sredstava”, pojašnjavaju iz banke. Iz banaka poručuju da se takve poruke ne otvaraju, piše Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...