FOTO Sinoć su s paljenjem Karnevala okončane tradicijske virske maškare

Sinoć su večernjom procesijom od Trga svetog Ivana do virske rive te paljenjem Karnevala okončane tradicijske virske maškare. Po sačuvanim običajima te karakteru divljeg, sirovog i nesputanog spektakla, maškare na Viru su jedna od najdrevnijih karnevalskih manifestacija u Zadarskoj županiji.

Maškarane skupine na otoku Viru po starom običaju obilaze virska naselja u nedjelju i utorak od jutarnjih do večernjih sati, pjevajući domaćinima koji ih dočekuju kolačima, pršutom i vinom, a poseban su doživljaj karnevalski gulaš koji se sprema za marendu i procesija s paljenjem Karnevala.

Karnevalski meštar Branko Dabičić za maškare je od 15-ak kilograma vrhunske junetine i veprovine pripremio tradicijski virski gulaš, dok su procesiju vodili svećenik Darko Bašić, meštar Branko Dabičić i kraljica maškara Elizabeta Fumić.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...