Grad Zadar proveo akciju čišćenja prostora unutar zadarskih gradskih zidina

U sklopu redovitih radova na održavanju zadarskih gradskih zidina prošlog je tjedna Grad Zadar proveo akciju čišćenja prostora unutar samih bedema.

Obzirom da se radi o prostorima unutar spomenika kulture koji imaju visoku zaštitu s upisom na UNESCO Listu svjetske kulturne baštine poslove su u suradnji proveli Upravni odjel za kulturu i šport, Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša te tvrtka Čistoća – Zadar d.o.o.

U moćnom prstenu zadarskih zidina i utvrde Forte nalazi se veći broj prostorija i tunela. Dio prostora godinama se koristi za različite uslužne djelatnosti pa neke od njih za rad koriste turističke agencije, kafići i trgovine. Veliki prostor u bastionu sv. Roka koristi se za smještaj gradske ribarnice i javnog WC-a. Drugi veliki prostor, koji se nalazi u bastionu Ponton, koristi tvrtka Čistoća Zadar za svoje potrebe, a nalazi se ovdje i drugi gradski javni toalet. Neki manji prostori koriste se za potrebe Elektre Zadar i Vodovoda Zadar. Osim prostora koji su dobili komercijalnu i gospodarsku namjenu postoji nekoliko prostora koji se koriste kao prostori za društvene potrebe različitih udruga.

Postoji, međutim, i nekoliko prostora koji zbog različitih okolnosti trenutno nemaju jasnu namjenu pa se ponavlja njihova zloupotreba, tako i potreba za redovitim čišćenjem. Tako je za ovu akciju odabranu pet lokacija: 1. prostor u bastionu svete Marcele, ispod zgrade Narodnog lista – u ulici Bedemi zadarskih pobuna; 2. prostor u utvrdi Forte – sjeverni ulaz u Ulici Krešimira Ćosića; 3. prostor u utvrdi Forte – južni ulaz u Ulici Krešimira Ćosića; 4. prostor u utvrdi Forte –  ulaz u Ulici Bartola Kašić te 5. prostor u utvrdi Forte – s ulazom u Ulici kralja Dmitra Zvonimira.

Akciju čišćenja proveli su radnici Čistoće – Zadar i tvrtke Dezinsekcija d.o.o., a zbog pojave infektivnog otpada na intervenciju su pozvani i djelatnici udruge Porat. Djelatnici udruge Porat educirani su i opremljeni zaštitnom opremom potrebnom za sigurno obavljanje ovakve aktivnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...