Je li vaš mobitel sam promijenio vrijeme? Ako nije, postoji razlog za to, pronašli smo i koji…

Ne nazivamo ih uzalud pametnim telefonima. Dobro, još uvijek ne znaju samostalno pisati diplomske radove, raditi na miješalici ili kuhati jutarnju kavu “ustajaču”, ali zato, između ostalog, uvijek znaju koliko je sati.

I bez obzira na to jesu li se u međuvremenu ugasili zbog prazne baterije. Pa ako ste se ikada pitali u čemu je trik, eto i jednostavnog odgovora.

Velika većina posjeduje nešto što se zove Real-Time Clock (sat u stvarnome vremenu) ugrađen na čip baterije, troši izuzetno malo energije, te radi čak i kada vama mobiteli pokazuju da im je baterija ispražnjena (zapravo nije, još uvijek ima 3,2 volta u sebi), pojasnio je Ishaan Seth iz tvrtke QwikFone.

A kako onda znaju kada je vrijeme da pomaknu satove? Znaju zahvaljujući tome što ste prethodno zasigurno već podesili ispravnu vremensku zonu.

“Sve dok su automatske postavke mrežnog vremena i vremenske zone uključene, telefon bi se trebao sam prilagoditi na ljetno računanje vremena”, kaže Android Central.

“Većina satova pametnih telefona automatski će se prilagoditi ako je softver telefona ažuriran. Međutim, ako ste ušli u postavke i mijenjali neku od zadanih postavki, možda ćete morati sami ažurirati svoj sat”, kaže članak u nastavku.

Dakle, da. Većina telefona znat će se snaći čak i bez u tom trenutku uključenog interneta, piše Net.

Podsjetimo, ljetno računanje počelo je noćas, u noći na nedjelju, 27. ožujka u dva sata tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u dva sata računa kao tri sata.

Prelaskom na ljetno vrijeme struja utrošena od 8 do 22 sata obračunavat će se prema višoj tarifi, a u razdoblju od 22 do 8 sati prema nižoj, napominje Hrvatska elektroprivreda.

Vozači će na automobilima još neko vrijeme trebati danju paliti svjetla jer se prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama dnevna svijetla trebaju koristiti od 1. studenoga do 31. ožujka.

Niste sigurni koliko je sada zapravo sati – evo točnog vremena koje preuzimamo od servisa Time.is.
Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...