MORH objavio fotografiju; Iznad Dugog otoka zajedno lete hrvatski MiG-ovi i francuski Rafalei

“Zajednička vježba hrvatskih MiG-21 i francuskih Rafalea F3R iznad Jadrana (Dugog otoka), u okviru jačanja vojne suradnje i interoperabilnosti naših zračnih snaga”, objavio je MORH danas na Twitteru uz sliku iz pilotskog kokpita.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković iznio je kako je prošlog petka u Parizu razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i oni su iskazali spremnost da nam francuski avioni pomognu u kontroli hrvatskog zračnog prostora.

Ministarstvo obrane danas je najavilo da će francuski avioni Rafale preletjeti iznad Zagreba pa se očekuje pojačana buka.

Dva višenamjenska borbena zrakoplova Rafale letjet će iznad centra Zagreba u utorak 15. ožujka 2022. godine u vremenu između 16:45 i 17:45 sati. Zrakoplovi će letjeti na visini od 600 metara. Piloti 191. eskadrile lovačkih aviona HRZ-a izvest će presretanje francuskih aviona u zraku te ispratiti Rafale do Zračne luke “Franjo Tuđman” u Velikoj Gorici, odakle će francuski zrakoplovi nastaviti let prema nosaču zrakoplova “Charles de Gaulle” u Jadranu.

Zajedničko letenje i uvježbavanje pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i pilota aviona Rafale s nosača zrakoplova „Charles de Gaulle” održava se u sklopu bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom, govore.

Tijekom provedbe planiranog leta neće biti probijanja zvučnog zida, ali se očekuje kratkotrajna pojačana buka stoga molimo građane za strpljenje i razumijevanje, zaključili su.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...