Nadbiskupija objavila račun za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine, Puljić: “Prije tri desetljeća i mi smo proživljavali ratne nevolje”

Korizmena akcija Zadarske nadbiskupije ove godine namijenjena je za potrebe zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine. Tim povodom zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je dopis svim svećenicima, vjernicima i laicima u Nadbiskupiji te gradovima i općinama u Zadarskoj županiji da se uključe u prihvat izbjeglica i prikupljanje pomoći za izbjeglice iz Ukrajine koji već u određenom broju borave kod obitelji u Zadarskoj nadbiskupiji.

Tragom poziva Hrvatskog Caritasa da se registriraju podaci o smještajnim kapacitetima za prihvat izbjeglica po biskupijama, nadbiskup Puljić odredio je da Caritas Zadarske nadbiskupije „čim prije izvidi mogućnost smještajnih kapaciteta za prihvat izbjeglica u privatnom i društvenom sektoru“.

Također, mons. Puljić je svećenicima Zadarske nadbiskupije dao zaduženje da popišu listu obitelji u svojoj župi koje nude smještajne jedinice u Caritasovoj akciji za Ukrajinu. U formularu treba upisati ime i prezime vlasnika objekta koji prihvaća izbjeglice, koja je vrsta smještajne jedinice: stan, kuća ili pomoćni objekt, koliko osoba se prihvaća, na koje razdoblje se primaju izbjeglice i kontakt telefon.

Ukrajinskim obiteljima koje borave u Zadarskoj nadbiskupiji zadarski Caritas već dostavlja pakete pomoći u hrani i potrebnim namirnicama. Potiču se sve obitelji koje primaju izbjeglice iz Ukrajine ili su ih već primili neka se obrate Caritasu Zadarske nadbiskupije (Ul. Franje Tuđmana 24, Zadar), nazovu na broj zadarskog Caritasa 023/316-710, pošalju pitanje na e-mail: [email protected] ili putem Facebook profila Caritasa, kako bi dogovorili Caritasovu distribuciju paketa i potrebne pomoći izbjeglicama koje su smještene u kućama zadarskih obitelji.

„Suosjećajući s braćom i sestrama u Ukrajini, želimo im iskazati kršćansku ljubav i solidarnost, pa pomoći i olakšati stanje u kojem se nalaze. I Crkva se želi uključiti u prihvat onih koji će k nama doći. Prije tri desetljeća i mi smo proživljavali ratne nevolje i bili sretni kad smo osjetili moralnu, materijalnu ili neku drugu podršku. Bilo bi lijepo i blagoslovljeno ako bi prognanici iz Ukrajine mogli i kod nas naići na brojne Šimune Cirence koji će im pomagati nositi križ kako bi preživjeli ratnu dramu koja je zahvatila njihovu zemlju. Stoga, u duhu poticaja apostola Pavla „neka nam ne dojadi činiti dobro“, budimo blizu ugroženim žiteljima i prognanim obiteljima iz Ukrajine“ potaknuo je mons. Puljić.

Nadbiskup Puljić ističe da „molitvom i postom želimo očitovati našu blizinu, podršku, solidarnost i spremnost pomoći ukrajinskom narodu u njihovoj velikoj boli i tjeskobi koju proživljavaju ovih dana rata i razaranja“.

Svi koji žele sudjelovati, prilog mogu dostaviti u župni ured ili uplatiti na žiro račun Zadarske nadbiskupije s naznakom ‘Pomoć za Ukrajinu’.

Nadbiskupski ordinarijat Zadar

IBAN: HR5324070001100041082

Poziv na broj; 02 536

U tom dopisu zadarski nadbiskup podsjeća i na Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini koji se obilježava na treću korizmenu nedjelju kada se kolekta i drugi prilozi prikupljaju za tu nakanu.

„Tom humanitarnom akcijom hrvatski biskupi žele dati do znanja svima kako nas s Crkvom i Hrvatima u BiH veže narodna, kulturalna, vjerska i duhovna povezanost. Iskoristimo i ove godine sveto korizmeno vrijeme iskazati svojim prilozima brigu za naše sunarodnjake u BiH koji trpe i pate zbog posljedica nedavnih ratnih stradanja. Djevica Marija, koja je utjeha žalosnih, neka izmoli svima u Ukrajini, BiH i diljem svijeta gdje se vode ratovi, dar trajnoga mira i plodove vječnog spasenja“ poručuje nadbiskup Puljić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...