Općina Preko poslala privatnog vozača koji je čekao izbjeglice na granici Mađarske i Ukrajine, Brižić: “Stigle su žene i djeca, muškarci su se ostali boriti”

Diljem Europe, pa i u Hrvatskoj provode se pripreme za prihvat izbjeglica iz Ukrajine.

Ujedinjeni narodi i organizacije za izbjeglice procjenjuju da će pred ruskim trupama pobjeći četiri do sedam milijuna ljudi.

Na područje naše županije već ih je sada stiglo nekoliko desetaka. Među ostalim, u Preko čija je lokalna vlast iskazala veliku solidarnost i angažirala se po pitanju njihovog prihvata.

Mi smo prošli vikend organizirali prijevoz za dvije ženske osobe s troje djece. Muškarci su se ostali boriti. Ustupili smo kombi našeg nogometnog kluba s privatnim vozačem koji ih je čekao na granici između Mađarske i Ukrajine. Kod nas su stigli u ponedjeljak. Smjestili smo ih u privatni smještaj i pozvali Crveni križ čiji su im djelatnici odmah pružili potrebnu psihološku pomoć. Danas su otišli po neke osobne potrepštine i namirnice. To je za prvu ruku, jer riječ je o osobama koje su u rodbinskoj vezi s ukrajinskim radnicima koji su kod nas zaposleni u jednoj građevinskoj firmi, kaže nam Jure Brižić, načelnik.

Nema sumnje da će se invazija na Ukrajinu odraziti na sve države i sve sektore, a izravno će pogoditi i hrvatsko tržište rada koje već nekoliko godina nedostatak radnika kompenzira radnicima iz ove zemlje.

Ako sezona bude normalna i ako se rat ne proširi na neka nova područja, vjerujem kako će upravo Ukrajinci u potrazi za poslom biti dio dodatne radne snage ovoga ljeta, zaključuje Brižić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...