Zbog malverzacija teških više desetaka milijuna kuna optužen Neven Badurina i četvero njegovih pomagača, evo za što se terete

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv nekadašnjeg direktora “Ostree” Nevena Badurine zbog počinjenih dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, jednog kaznenog djela utaje poreza ili carine, dva kaznena djela prouzročenja stečaja, jednog kaznenog djela prouzročenja stečaja, te jednog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Osim njega, ŽDO je podiglo optužnicu protiv 59-godišnjaka, 40-godišnjaka, 28-godišnjaka i 27-godišnjakinje zbog različitih kaznenih djela.

Prvookrivljenika (1970.) se tereti da je od 31. siječnja do 31. prosinca 2017. u Zadru i u Stankovcima, kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva, uz pomoć drugookrivljenika (1963.) kao odgovorne osobe drugog trgovačkog društva, ispostavljanjem neistinitih računa od drugookrivljenikova društva umanjio poreznu obvezu za svoje društvo na štetu državnog proračuna (ukupni iznos od 4.381.097,88 kuna), dok je nalaganjem dviju neutemeljenih isplata sa računa svog društva na račun drugookrivljenikova društva i potom, preusmjeravanjem tog novca na druge račune jedne fizičke i pravne osobe, pribavio protupravnu imovinsku korist (ukupno 1.135.000,00 kuna).

Također ga se tereti da je od 3. siječnja 2017. do 4. rujna 2018. u Zadru i Stankovcima, u istom svojstvu, neosnovano podizao novac sa žiro računa svog društva te nalagao, na temelju fiktivnih ugovora, isplate s računa svog društva na račun drugog društva u kojem je bio jedini član društva, kao i da je, na temelju, fiktivnih ugovora preusmjerio potraživanja svog trgovačkog društva od druge pravne osobe na društvo u kojem je bio jedini član društva i sa žiro računa je podizao novac za svoje potrebe. Tereti ga se da je na opisani način pribavio imovinsku korist od 5.671.849,78 kuna, dok je na taj način oštetio svoje društvo za iznos od 8.005.598,72 kune.

Badurinu se tereti da je samostalno, od 25. travnja 2012. do 11. rujna 2014. u jednom mjestu na otoku Pagu, kao direktor društva, u nakani da umanji buduću stečajnu masu i znajući da društvo ne može podmirivati svoje financijske obveze zbog dugotrajne blokade računa, besplatno prenio imovinu tog društva na novo društvo koje je osnovao, što je u konačnosti i dovelo do stečaja društva čiju je imovinu besplatno prenio, a u međuvremenu mu je i promijenio ime. Prvookrivljenika se tereti da je 26. ožujka 2018. u mjestu Stankovci, kao odgovorna osoba trgovačkog društva, iako je znao da će se nad tim društvom pokrenuti stečajni postupak, u nakani da umanji buduću stečajnu masu prodao tri teretna i jedno osobno vozilo drugom društvu za iznos od 173.796,46 kuna iako je stvarna vrijednost iznosila 296.574,00 kuna.

Prvookrivljenika se tereti da je sa trećeokrivljenikom (1982.), četvrtookrivljenikom (1994.) i petookrivljenicom (1995.), od 31. kolovoza 2018. do 19. ožujka 2019. u jednom mjestu na otoku Pagu; a znajući kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva da to društvo ne može podmirivati financijske obveze; u nakani da umanji buduću stečajnu masu, jer je bio očekivan stečaj tog društva, prenio ovlasti zastupanja na petookrivljenicu te dogovorio sa trećeokrivljenikom da on osnuje novo društvo i prenese ovlasti zastupanja tog društva na četvrtookrivljenika. Potom su cjelokupnu imovinu društva, u kojem je odgovorna osoba bila petookrivljenica, prenijeli na novoosnovano društvo u kojem je odgovorna osoba bio četvrtookrivljenik i to fiktivnim ugovorom o prodaji imovine u iznosu od 45.000.000,00 kuna. Društvo četvrtookrivljenika taj iznos nikada nije uplatilo što je u konačnosti i dovelo društvo prvookrivljenika do stečaja.

Prvookrivljenika se tereti da je od 18. do 31. prosinca 2017. u mjestu Stankovci, kao odgovorna osoba društva, izradio trinaest lažnih računa na ukupan iznos od 13.852.398,00 kuna i to prema društvu sa sjedištem u Republici Češkoj iako prvookrivljenikovo društvo nije imalo nikakve poslovne kontakte sa društvom iz Republike Češke. Potom je 31. prosinca 2017., tereti ga se, sastavio fiktivni ugovor o cesiji s dva društva kojim je prenio nepostojeća potraživanja svog društva prema češkom društvu, na treće društvo u Republici Hrvatskoj iako to treće društvo nije imalo nikakva potraživanja prema njegovom društvu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...