Beroš o ukidanju mjera: “Epidemija će krenuti pretvaranjem u endemsku bolest i našim suživotom s koronom”

Od subote se u Hrvatskoj ukidaju gotovo sve mjere.

Ministar Vili Beroš rekao je kako su nove mjere odraz aktualnog trenutka.

I dalje svjedočimo broju pada hospitaliziranih bolesnika. Danas je hospitaliziranih 591, pet manjih nego jučer. Broj osoba na respiratoru je 25, broj preminulih je šest.  Sedam dana zaredom svjedočimo padu broja zaraženih. Ipak, moramo i dalje pratiti situaciju s novim varijantama. U ovom trenutku smo stabilni, nema veće opasnosti na vidiku. Ova epidemija će krenuti pretvaranjem u endemsku bolest i našim suživotom s tim virusom. Nitko ne smije smatrati da je ovim epidemija gotova. Virus je i dalje oko nas, poglavito stariji i bolesni naši sugrađani, i dalje moraju poštivati sve epidemiološke mjere i da se cijepe, kaže Beroš.

Krunoslav Capak je rekao da je u Hrvatskoj bar s jednom dozom cijepljeno više od 2,1 milijun stanovnika.

Bitan je faktor da dolazi toplije vrijeme, sve respiratorne infekcije se više šire tijekom hladnijeg vremena. Pratili smo situaciju i u susjednim zemljama, gdje vidimo da oni također, iako su brojevi u nekim od tih država rekordni, svejedno popuštaju mjere, ukida se upotreba covid potvrda, maski naročito na otvorenom prostoru, rekao je Capak.

Postoji još uvijek obveza nošenja maski i preporuka da se na svim mjestima na kojima se dosad nosila, da se nosi i dalje, rekao je Capak.

Alemka Markotić kaže da bi situacija mogla ostati stabilna do jeseni.

Veseli nas sve da mjere se mogu popuštati, moramo ipak na vrijeme razmišljati da će doći jesen, dotad se mora prirediti ozbiljna strategija da se bi u zimskom razdoblju mogli nositi s mogućim povećanim brojevima, rekla je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...