Cijene energenta luduju, hoće li kava drastično poskupjeti? Kovačević, Ceh zadarskih ugostitelja: “Sve se prelama preko naših leđa, a tako će i ostati”

Ukinute su sve mjere, pa ugostitelji, sektor koji je najviše patio u duge dvije godine koronakrize, napokon možete odahnuti. Navodno.

Više je faktora koji potvrđuju takav stav. Državljani EU za ulazak u Hrvatsku više ne trebaju COVID potvrde. Ukinuta je obveza nošenja maski u javnim zatvorenim prostorima, nema više razmaka među stolovima, a i radno vrijeme nije ograničeno.

Za uskršnji produženi vikend položili smo predsezonu, kockice se slažu i 2022. mogla biti bolja nego što se činilo.

Vraćamo se na opasku ‘navodno’ s početka teksta.

U hajpu oko otpisivanja korone kao stvarnosti koja nam je blokirala život i vijesti da se booking oporavlja, zaboravili smo na divljanje cijena energenata koje će pružatelji usluga itekako osjetiti.

Hoće li se to prelomiti na novčanike potrošača i hoćemo li omiljeni kofeinski napitak u bliskoj budućnosti plaćati ‘u zlatu’ kao primjerice ulje, upitali smo Roberta Kovačevića, predsjednika Ceha zadarskih ugostitelja.

Ispada da se mi uvijek nešto žalimo, ali činjenica je da nitko više ne priča o PDV-u koji je i dalje 25 posto i koji ubija ugostitelje. Tu su i drugi troškovi koji se više ne mogu ni kontrolirati… Također, objekti niču bez ikakve kontrole što za posljedicu ima da radnici skaču od jednog do drugog mjesta i sve to skupa podiže cijene. A cijela ta situacija prelama se preko naših leđa. Mi nismo Metro pa da samo podignemo cijenu paštete i gotovo. Potrošačima to zvuči kao prazna priča, ali samo usporedite koliko je u zadnjih deset godina narasla cijena kave, a koliko su porasli vaši kućanski troškovi. Oni su sigurno veći za 50,60 posto, dok je cijena kave porasla za 10 posto. Ponavljam, sve to mi nosimo na svojim leđima. Svakako ćete osjetiti poskupljenje, ali ne onako kako se to servira u javnosti. Mi nismo dućan koji prodaje kavu, u ugostiteljskim objektima iza nje stoji cijela usluga. Frižideri rade 24 sata dnevno, aparat za kavu radi cijeli dan, plaćamo radnike… Dok god mi naplaćujemo proizvod, a ne uslugu, nećete osjetiti značajnu razliku u cijeni, zaključuje Kovačević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...