Općinama koje se samoukinu država će dati po 100 milijuna kuna, Musić: “Općine poput Lišana nisu samoodržive, sva zarada ide na plaće i režije”

Općinama koje se samoukinu država će dati po 100 milijuna kuna!

Prema pisanju Hine, u tijeku su zadnje konzultacije s Europskom komisijom o Odluci o kriterijima za dodjelu fiskalnih poticaja za dobrovoljno funkcionalno, odnosno stvarno spajanje jedinica lokalne samouprave.

Veće poticaje dobit će općine koje se odluče za stvarno spajanje, a manje one koje se odluče na funkcionalno spajanje, odnosno koje će samo neke poslove obavljati zajednički.

Nakon što ta odluka stupi na snagu objavit će se javni poziv lokalnim jedinicama.

Ivica Musić, bivši načelnik jedne od najmanjih općina u Hrvatskoj otvoreno kazuje kako Lišane Ostrovičke u Zadarskoj županiji i njima slične jedinice lokalne samouprave – nisu samoodržive!

Općina kao općina nije samoodrživa i kao takva nema smisla. Gospodarstvo ne postoji, a najveće poljoprivredno zemljište dijelom je na Lišanima, dijelom na Skradinu. Sav prihod dolazi od poreza i prireza. Općina privređuje 400 tisuća kuna godišnje što odlazi samo na plaće i režije. Sve ostalo svodi se na pomoć države i ministarstava. Dok sam bio načelnik znali smo uprihoditi i 2 milijuna kuna, ali to je sve išlo preko javnih natječaja. Opstojnosti u suprotnom nema…, otvoreno će Musić.

Ministarstvo financija za ovu i iduće tri godine predvidjelo je po 100 milijuna kuna za one koji se odluče za spajanje. Iskustvo bivšeg načelnika govori da je nekim općinama ovo jedini spas za preživljavanje.

Male općine trebalo bi reorganizirati. Tek tada bi možda imale smisla, ovako će teško opstati. Kada su u pitanju Lišane, konkretno, treba vidjeti s Gradom Benkovcem što ovoj općini prirodno pripada, tada bi se njoj mogla spojiti neka poljoprivredna zemljišta i doći do brojke od 1.500 do 2 tisuće stanovnika. S druge strane, država nikada nije napravila konkretne poteze da oživi male općine. U prvom redu, trebalo bi napraviti statistiku i vidjeti koliko i koju infrastrukturu posjeduje i pokušati privući ulagače. Lišane Ostrovičke su samo 20 kilometara udaljene od autoceste, to nije puno, ali treba postojati konkretan plan. Lišane su promijenile 10 načelnika i nitko nije uspio ništa promijeniti, to vam govori sve, zaključuje Musić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...