Stručnjaci istražili navike vozača; Ako slušate ovu glazbu, trošit ćete manje goriva

Najnovija studija ukazuje na tip glazbe uz koji će potrošnja energije u vožnji biti manja.

Svi koji prakticiraju slušanje glazbe u vožnji mogu vidjeti kako izbor iste itekako utječe na ponašanje vozača, odnosno na njegov stil vožnje. Na električnim vozilima gdje je doseg itekako bitan, a svaki nagli pritisak papučice gasa se strogo kažnjava, dobrodošle su svake blagodati koje mogu blagonaklono utjecati na autonomiju.

Kia je provela studiju s tom idejom i došla do zanimljivih rezultata. Praksa je pokazala kako izbor ima vrlo uočljiv utjecaj na doseg, a od “testiranih” melodija u krajnost su otišle Beethovenova 9. simfonija s jedne te Blinding Lights autora The Weeknd s druge strane.

Za eksperiment je korištena Kia EV6 GT-Line opremljena vrhunskim audiosustavom Meridian Audio sa 16 zvučnika. Automobil su na testnoj ruti dugoj 29 km vozili sudionici koji se prije nisu susretali s električnim automobilima te im je puštena glazba s unaprijed definiranom listom pjesama.

Tijekom cijele vožnje je putem Empatica E4 ručnog uređaja praćena biometrija po pitanju pulsa, razine stresa i temperature tijela. Na listi su bile ove pjesme: Tycho – Awake, Adele – Hello, The Weeknd – Blinding Lights, Anna Meredith – Nautilus, Kanye West – Fade, te Beethoven – Simfonija br. 9 u d-molu, op. 125.

Rezultati su pokazali da su najučinkovitije vozili slušajući Beethovena, i to četiri puta efikasnije. Adele se našla u sredini, dok je The Weeknd bio poguban za doseg električnog automobila. Na dionici dugoj 29 km prosječno su “potrošili” 36.17 km dosega. Klasika je na potrošnju utjecala sa 7.7%, balade s 13.3%, a pop s 23.6%.

“U samo dva dana testova zaključili smo kako glazba značajno utječe na doseg električnog vozila”, izjavila je Dr. Duncan Williams u svojstvu nadzora testiranja. “Različite melodije su promijenile elektrodermalnu aktivnost i protočni volumen krvi se mijenjao. Najkraće rečeno, ako želite stići dalje, slušajte relaksirajuću klasiku poput Beethovena”, zaključuje Williams.

Naravno, ove rezultate možete lako primijeniti i na klasična vozila na fosilna goriva. Tip glazbe definitivno utječe na stil vožnje, pa ako želite uštedjeti nešto goriva, birajte relaksirajuću glazbu, javlja Index.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...