Vidjeli ste nove burgere u Megiću? Donosimo vam tri recepta za pripremu famoznog aioli umaka

Aioli je mediteranski umak čiji su glavni sastojci češnjak i maslinovo ulje. Tradicionalno se ovaj umak radi u tarioniku od samo ta dva sastojka. Današnje verzije sličnije su majonezi od češnjaka i najčešće se rade u procesoru hrane. Preporučuje se postepeno dodavanje ulja kako se ne bi razbila emulzija.

Ovaj umak je stekao popularnost 1980-ih kada se počeo smatrati majonezom s okusom, s dodacima kao što su šafran i čili.

Neki recepti za ovaj umak među sastojcima imaju i žumanjke, limunov sok ili senf. Španjolci koji su vjerni tradicionalnoj recepturi vjeruju da je izostanak jaja upravo ono što razlikuje aioli umak od majoneze, dok Francuzi redovito dodaju žumanjke. U svakom slučaju aioli umak ima puno jači i bogatiji okus od obične majoneze.

Ako želite rekreirati tradicionalni recept trebate u tarioniku zgnječiti češnjak i postupno dodati maslinovo ulje te malo soli dok ne nastane pasta. Tradicionalno se poslužuje u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji.

Aioli umak se najčešće poslužuje na sobnoj temperaturi uz sirovo povrće ili skuhana jaja i školjke, no možete ga koristiti i u sendvičima te ostalim jelima s umacima.

Ova metoda je najpopularnija i jednostavna verzija aioli umaka koju možete napraviti kod kuće. Za zdraviju verziju možete koristiti majonezu bez masti, piše portal Kreni zdravo.

Sastojci

  • 2 jušne žlice majoneze,
  • sok ¼ limuna,
  • 1 usitnjeni režanj češnjaka,
  • prstohvat soli.

Priprema

Pomiješajte sve sastojke, servirajte na burger ili uz povrće i uživajte!

Aioli umak – veganski recept

Ako ne jedete mliječne proizvode i jaja svejedno možete uživati u ovom umaku. Možete napraviti popularnu verziju prvog recepta na način da zamijenite običnu majonezu veganskom majonezom. Ali ako ne želite koristiti vegansku majonezu, u nastavku pročitajte nešto drugačiji recept.

Sastojci

  • 3 jušne žlice aquafabe (tekućina iz limenke slanutka),
  • 1 jušna žlica jabučnog octa,
  • ½ čajne žlice senfa,
  • ½ čajne žlice soli,
  • 230 ml biljnog ulja,
  • 2 usitnjena režnja češnjaka.

Priprema

Stavite aquafabu, jabučni ocat, senf i sol u zdjelu. Štapnim mikserom kratko miksajte dok se sastojci ne spoje.

Dok štapni mikser i dalje radi počnite vrlo polako dodavati ulje. Ako ulje dodate prebrzo smjesa će se pretvoriti u tekućinu. Prvo dobro umiješajte štapnim mikserom ulje koje ste dodali prije daljnjeg dodavanja.

Kada dodate svo ulje i dobro ga umiješate umak bi trebao postati gust.

Dodajte limunov sok i češnjak i još jednom dobro promiješajte.

Ovaj umak najbolje bi bilo jesti sljedeći dan kada se svi okusi spoje, a može stajati u hladnjaku do 7 dana.

Aioli umak – recept s pečenim češnjakom

Ovaj recept za aioli umak malo je drugačiji jer sadrži pečeni češnjak koji daje slatku i karameliziranu aromu umaku.

Sastojci

  • 1 mala glava češnjaka,
  • 115 ml + 2 jušne žlice maslinovog ulja,
  • 1 čajna žlica senfa,
  • 1 žumanjak,
  • 115 ml biljnog ulja,
  • 2 čajne žlice limunovog soka,
  • sol po želji.

Priprema

Zagrijte pećnicu na 190 °C.

Odrežite gornji dio glave češnjaka i smjestite ju na foliju (odrezana strana prema gore). Premažite glavu s 2 žlice maslinovog ulja i dobro ju zamotajte u foliju. Stavite na lim za pečenje i pecite dok češnjak ne postane zlatno smeđi i mekan (60-75 minuta). Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi pa istisnite češnjeve češnjaka u zdjelicu.

U procesor hrane stavite češnjak, senf i žumanjak i blendajte dok se sastojci ne spoje (oko 10 sekundi).

Dok procesor hrane još radi, polako dodajte maslinovo i biljno ulje.

Kada je sve spojeno, zaustavite procesor, potom dodajte limunov sok i sol pa promiksajte još jednom u procesoru kako bi se sve spojilo.

Pustite da umak odstoji barem 30 minuta prije serviranja.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...