Eksplozija cijene kuglice sladoleda; Poskupjeli su svi, u Zadru se kreće od 12 do 16 kuna – slučaj iz Splita nije usamljen!

Uzbunu u javnom prostoru digla je ovosezonska cijena sladoleda.

Ni ovu omiljenu ljetnu poslasticu nije zaobišla eksplozija tržišne vrijednosti proizvoda na globalnoj razini.

Jesu li iznosi prenapuhani ili realni s obzirom na poskupljenje energenata i hrane, otvorila je priča o kuglici sladoleda u iznosu od 16 kuna u novootvorenoj slastičarnici slovenske franšize u Splitu.

Prodavačice su novinarima izjavile kako su svjesne da njihov proizvod nije za svačiji džep, ali kako strancima on nije pre skup.

Tragom toga, provjerili smo kako se kreću cijene u centru Zadra. Krenuli smo od slastičarnice Donat. Mjesta čije je službeno otvaranje sinonim početka dugih, toplih dana i gradske vreve. Prvo iznenađenje. Kuglica sladoleda koja je godinama unazad držala istu cijenu, korigirana je.

12 kuna je kuglica. Morali smo pokupiti jer svi su pokupili, mi smo još najjeftiniji u gradu, a i najkvalitetniji smo. Neki kupci se znaju žaliti, pitaju zašto ste pokupili, ali što je tu je, idemo raditi i vidjet ćemo kako će biti. Cijenu od 10 kuna za kuglicu držali smo čak pet godina, gurali smo do sada, do mjeseca svibnja, no sve je pokupilo, od cukra, mlijeka, paste i svih drugih sastojaka koje koristimo za naše sladolede, kažu nam u Donatu.

Krećemo dalje. Do Mimoze smještene u samom srcu Kalelarge. Kuglica za kunu skuplja nego u Donatu – 13 kuna.

Do sada se nitko nije žalio stvarno, manje, više je svugdje 13, 14 kuna, ako još uzmete šlag ili nadodate preljev cijena ide i do 16 kuna. Ja nisam odavde i meni malo to je pre skupo, u Bosni je kuglica 2 marke, znači osam kuna, zna se naći i za marku i po, dakle sedam kuna. Vjerujem da će neki radije otići u trgovinu i tamo uzeti Snjeguljicu ili Njofru, ali stranci se stvarno ne žale, dolaze tu i stalni gosti i nitko nije prigovorio za cijenu, kaže nam prodavačica iz Mimoze.

Preko puta, sladoledarnica sa proizvodima od Leda. Kuglica je ovdje već 14 kuna.

U Danici, jednoj od najstarijih kavana u gradu, za kuglicu valja izdvojiti 12 kuna, baš kao u Donatu.

Spuštamo se u Varoš. U Bob Rock’s Ice Cream Shopu shvaćamo da priča iz Splita nije izolirani slučaj.

Za kuglicu sladoleda valja izdvojiti 13 kuna, dok premium varijanta doseže čak 16 kuna.

To su ove s glazurom. Lani je obična kuglica bila 12 kuna, a premium 14. Ove smo godine pokupili, kažu nam prodavačice.

Zaključak, ove godine nam ni ledeni desert neće pomoći da se ohladimo od svakodnevice koja nas bombardira s rastom cijena i inflacijom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...