Na bookingu noćenje 100 eura, kada zovete 200; Iznamljivač iz okolice Zadra: “A što vi mislite, pa špica sezone je tada!”

Ove godine, prema svim očekivanjima i najavam, turistička sezona u Hrvatskoj trebala bi biti na svom vrhuncu. Korona mjere su u potpunosti relaksirane, maske su pale, koncerti se održavaju, a iznajmljivači će pokušati zaraditi što je više moguće. Upravo zato, cijene ljetovanja “divljaju”, stoga neće svi moći priuštiti si kvalitetan godišnji odmor. Barem ne na Jadranu, no u inozemstvu je ipak drugačija priča.

RTL je pričao s nekoliko iznajmljivača diljem obale kako bi saznali kako se cijene kreću, kakva je potražnja, odnosno je li veća nego prošlih godina.

‘To je bilo neviđeno’

Cijene variraju – od 50 eura po noći pa do vrtoglavih 1000 eura, ali ovise i o razdoblju u kojem želite otići na more.

“Sobe koje su prije koštale 150 eura, prošle godine su se iznajmljivale po 750 eura, a to je većinom od 15.7. do 15.8. – to je bilo neviđeno, Split nije uopće imao slobodnog smještaja, možda u okolici jedino. Datumi koji su vezani uz festivale, automatski su veće cijene”, kaže iznajmljivač iz Splita.

Inflacija odradila svoje

Cijene su nešto manje u lipnju i rujnu, slažu se svi iznajmljivači. Međutim i tada je za neke cijena prevelika, ali i sve zavisi od lokacije. U Splitu, Dubrovniku, Istri, na otocima – cijene su veće, nego li u ostatku Jadrana.

“Najjeftiniji stan će biti, ako je slobodan, 50 eura po noći”, kaže iznajmljivačica iz Opatije.

“Cijene su bile nešto niže prošle godine, ali generalna poskupljenja u zadnje vrijeme su nažalost dovela do poskupljena i cijena smještaja. Također mislim da je i Airbnb povisio iznos svoje provizije pa je razlika i tu osjetna”, kaže iznajmljivačica iz Zadra.

Upravo zbog takve situacije, sve se više i Hrvata odlučuje na odlazak u inozemstvo.

“Za 4.000 kuna možete otići letom u Egipat na all inclusive, a za 4.000 kn u Hrvatskoj možete samo unajmiti apartman. Ispod 8.000 kn nema polupansiona za sedam noćenja u hotelu s četiri zvjezdice”, objašnjava direktorica agencije za putovanja Gabrijela Koščica.

Cjenkanje ili varanje: ‘A što vi mislite!?’

Nekad dobiti gosta, domaćeg turista i nije tako lako. Zato često dolazi i do cjenkanja među iznajmljivača i gosta.

“Sredina sedmog i početak osmog je 75 eura, a do 15.7. vam mogu dati za 65 eura. Ako ćete u lipnju onda još spustimo na 60”, kaže iznajmljivačica kod Šibenika.

“Naplaćujemo oko 200 eura po noći”, rekao je iznajmljivač iz mjesta blizu Zadra. U trenutku poziva, na bookingu je cijena bila duplo manja, 100 eura, dok preko poziva iznajmljivač diže cijenu uz objašnjenje: “A što vi mislite, pa špica sezone je tada.”

Rat u Ukrajini

Iz Hrvatske turističke zajednice smatraju da rat u Ukrajini neće znatno utjecati na sezonu u Hrvatskoj.

“S obzirom na cjelokupnu situaciju nije realno govoriti o turističkom prometu s navedenih tržišta (Rusije, Ukrajine) u ovoj godini. Također, pritom je važno naglasiti kako tržišta Rusije i Ukrajine inače ostvaruju udio od oko dva posto u ukupno realiziranom turističkom prometu u Hrvatskoj”, kažu iz HTZ-a.

U Hrvatskoj je do sada ostvareno ukupno više od 7,3 milijuna turističkih noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 161 posto. Od toga je na Jadranu ostvareno oko 6,1 milijuna noćenja. Brojke su ovo koje prikazuju da zainteresiranih zasigurno ima, što potvrđuju i iznajmljivači.

“Imamo već dosta popunjenih termina, ali imamo nekoliko apartmana“, kaže iznajmljivač iz Dubrovnika.

“Što prije to bolje, nemamo baš puno mjesta, tijekom cijele godine se rezerviralo, još je malo ostalo“, kazala je iznajmljivačica iz Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...