U nestalom avionu Švicarac, Hvat i dvoje Nijemaca; Više od stotinu ljudi nastavlja potragu i tijekom noći…

Prema podacima policije, pilot aviona bio je Švicarac, a putnici su bili dvoje državljana Njemačke i jedna osoba s hrvatskim državljanstvom.

Tu je informaciju policija dobila u najavi leta od oblasne kontrole leta Split, rekao je za Novu TV načelnik PU karlovačke Darko Bratić.

“Nadamo se najboljem, spremni smo za najgore”

Pročelnik HGSS-a Josip Granić je rekao da još uvijek nema novih informacija. Pozitivno je što se u potragu uključio veći broj ljudi, te je pregledano veće područje, dodao je.

Ističe da su mobilizirali cijeli HGSS i tijekom noći i jutra će doći pripadnici iz svih stanica HGSS-a. “Potraga neće biti obustavljena dok god se nešto ne pronađe”, dodao je.

Zrakoplov se smatra nestalim, kaže Granić pa dodaje da ne mogu prejudicirati je li on pao.

“Svašta je moguće, ali zrakoplov je nestao i takvim ga i vodimo. Nadamo se najboljem, spremni smo za najgore”, rekao je za HRT.

HGSS: Potraga se nastavlja tijekom noći, tu su i timovi s psima

HGSS je na Twitteru objavio da u potrazi za sportskim avionom trenutno sudjeluje 35 pripadnika MUP-a i 83 člana HGSS-a, među kojima je i 7 potražnih timova koji koriste pse.

“Teren je izrazito težak, ali potraga se nastavlja tijekom noći. U narednim satima stižu timovi HGSS-a iz cijele Hrvatske”, objavili su.

Ranije informacije

Kako je objavilo ravnateljstvo civilne zaštite, državna intervencijska postrojba postavlja bazu operacija na terenu. Navode i da pristiže sve više operativaca iz Civilne zaštite, MUP-a i HGSS-a. Trenutno ih je više od 100, stoji u objavi na Twitteru.

“Ako ništa ne nađemo, širit ćemo potragu”

“Teško je procijeniti koliki dio terena nije pregledan. Teren je stvarno velik, više kilometara u svakom smjeru. Više informacija znat ćemo kad se ekipe vrate s terena, a ako se ništa ne nađe, širit ćemo potragu”, rekao je za Novu TV Josip Granić iz Hrvatske gorske službe spašavanja.

Potraga je iznimno teška i zahtjevna, stalno stižu novi HGSS-ovci

U Broćancu je organiziran stožer u kojem se nalaze pripadnici HGSS-a, policija, ali i službenici antiterorističke jedinice Lučko. Koordiniraju potragu za koju kažu da je iznimno teška i zahtjevna s obzirom na to da je teren koji se pretražuje širok. Vremenski uvjeti su teški.

Glavna im je zadaća suziti teren kako bi im potraga u tom dijelu bila nešto lakša. Na terenu je oko 70 pripadnika, ali iz minute u minutu ih je sve više i stalno dolaze nova vozila HGSS-a. Zapovjednik ih raspoređuje na teren, objavila je Nova TV.

Avion prije nestanka poslao poziv upomoć

Kako javlja Nova TV, iz aviona Cessne 128 je prije nestanka poslan poziv upomoć.

Danas je u 11:25 sati s radara Hrvatske kontrole zračne plovidbe na širem slunjskom području nestao zrakoplov tipa Cessna 182. Zrakoplov je letio iz pravca Splita prema Njemačkoj. U avionu su bile četiri osobe.

Odmah po dojavi u pretragu područja su se uključila 34 policijska službenika među kojima pripadnici specijalne i interventne policije te 28 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja koji u pretrazi koriste dron.

HGSS-ovci tragaju za nestalim avionom

Policija javlja da u potrazi sudjeluju i pripadnici specijalne i interventne policije.

Helikopteri ne mogu poletjeti zbog lošeg vremena

Telegram doznaje kako se u potrazi koristi dron jer je nad mjestom nestanka jako loše vrijeme, što onemogućava let helikopterima koji bi se inače koristili za potragu. U trenutku nestanka Cessne, vrijeme je bilo još lošije.

Zadnja lokacija na Flightradaru

U Facebook grupi za zrakoplovne fotografe i spottere u Hrvatskoj, 9Aero – Croatian Aircraft Spotters, objavljeni su podaci o letu.

“Šire se indikacije – i zasad SAMO indikacije – da je u okolici Slunja pala Cessna. Gledajući FR24, nameće se Reims/Cessna FR182 D-EGLF. Podaci s platforme su isprekidani i zasad još uvijek upitne pouzdanosti, no oni koji su dostupni pokazuju da je zrakoplov letio sjeverno na oko 7,000 ft, te kod Slunja napravio zaokret od 360 stupnjeva koji je završio zabilježenom vertikalnom brzinom od -6,300 stopa u minuti.

Podaci se gube na oko 4,500 stopa nadmorske visine. Napominjem, podaci su isprekidani, te su brojevi zapravo screenshot stanja koji ne mora biti indikativan za stvarnu situaciju. Vrijeme u trenutku nestanka (oko 11:20 lokalno) pokazuje kišu, nisku naoblaku i naglo pojačanje snage vjetra iz smjera juga u području pada”, piše u objavi koju prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...