Ovo je Nikola Tesla, živi u Starigradu. Ovršen je s 86 tisuća kuna jer se borio protiv velikog odlagališta otpada u svom kraju!

Još jedna žrtva domaćeg pravosuđa i malih, ali moćnih lokalnih šerifa, živi u općini Starigrad i nosi ime i prezime našeg najpoznatijeg znanstvenika – Nikola Tesla.

Ovaj ovlašteni vodič u Parku prirode Velebit, sezonski vodič u NP Paklenica, speleolog pripravnik i čuvar okoliša, već je godinama na sudu zbog svojih uvjerenja i želje da živi po ekološkim principima.

Od 2007., kada se iz Dubrovnika vratio u Starigrad, Tesla se bori protiv velikog odlagališta otpada koji se nalazi iza kuće njegove majke u kojoj živi sa svojom obitelji.

Zbog izgubljenog sudskog postupka pred Općinskim sudom u Zadru, Tesla mora platiti ogromne sudske troškove u iznosu od 86.000 kuna, koji su u stalnom porastu. Stoga je Zelena akcija pokrenula dobrotvornu akciju “Doniraj za Nikolu Teslu – branitelja okoliša”.

Kako objašnjavaju iz Zelene akcije, Općina Starigrad je 2007. dodijelila teren uz njegovu kuću i zaštitnu šumu lokalnom komunalnom poduzeću za gospodarenje otpadom. Poduzeće je taj prostor zatrpavalo raznim građevinskim i ostalim otpadom te koristilo za držanje i pranje kamiona za odvoz smeća. Osim što je teška mehanizacija svakodnevno prolazila kraj njegove kuće, uništeno je 2000 kvadratnih metara šume i dovezeno 8500 kubika raznog otpada, navodi se u priopćenju.

Nakon što se Općina 2010. oglušila na naredbe Ministarstva zaštite okoliša da zemljište mora vratiti u prijašnje stanje, Tesla je 2012. putem instituta besplatne pravne pomoći zatražio sudsku zaštitu i tužio Općinu.

U razgovoru za Novosti Tesla govori da je započeo sudski proces misleći da će to samo ubrzati uklanjanje smetlišta. Međutim, Općina se žalila na naredbu Ministarstva pa je cijeli slučaj dospio i do Višeg Upravnog suda u Zadru koji je 2017. potvrdio ono što je Ministarstvo zaštite okoliša sedam godina ranije izreklo – Općina mora prestati koristiti šumu iza Tesline kuće kao odlagalište teškog otpada. Općinsko rukovodstvo ni tu nije odustalo. Nekoliko godina od početka sudskog procesa u slučaj se uključuje i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Na teren je izašao rudarski inspektor koji je, govori Tesla, napisao izvješće s krivim zaključcima.

– Ono što je Ministarstvo zaštite okoliša 2010. označilo kao odlagalište građevinskog i drugog otpada, 2018. postaje kamen, čista sirovina za gradnju pomiješana sa zemljom. Ja sam se smijao kad sam to vidio. Za njih to više nije bilo smeće. Dobro se sjećam da se od tada promijenilo ponašanje moje advokatice i suca na Općinskom sudu u Zadru. Svi su osjećali da ću izgubiti taj proces. To ni u jednoj europskoj zemlji ne bih mogao izgubiti, dobio bih spor kroz šest mjeseci – priča nam Tesla.

Općinska vlast cijelo vrijeme nastoji uzvratiti Tesli i njegovoj obitelji zato što su se usudili pobuniti. U zadnjih desetak godina protiv njega je podignuto nekoliko kaznenih prijava koje mu ugrožavaju egzistenciju.

Tesla je dobio kaznenu prijavu za krađu vode. Naime, iako je Starigrad priključen na vodovodnu mrežu, on nema priključak za vodu. Budući da je prvih povratničkih godina imao problem da kuću upiše u vlasništvo svoje majke, Tesla se nije mogao priključiti na komunalnu infrastrukturu. Štoviše, na početku nije mogao dobiti ni prebivalište na toj adresi. Voda se, međutim, nalazi nekoliko metara od njegove kuće. Općina je na odlagalištu smeća napravila špinu za pranje kamiona. S obzirom da nema svoju vodu, on je koristio tu špinu. Napominje da je više puta odlazio u Općinu da se raspita kako je može platiti. Umjesto računa, dobio je kaznenu prijavu koja je još uvijek aktivna.

Osim toga, prijavljen je i za rad na crno, odnosno za nezakonite gospodarske djelatnosti. Njegov krimen je što je djeci iz lokalnog kulturno-umjetničkog društva davao poduke gitare. S obzirom da je primao socijalnu pomoć, prijavljen je Centru za socijalnu skrb. Nasreću, pravnici iz Centra mu pomoć nisu uskratili.

Treća kaznena prijava odnosi se na takozvani pokušaj ucjene i podmetanje opasnog otpada na istom onom smetlištu oko kojeg se spori s Općinom.

– Moja supruga je pronašla medicinski otpad iza kuće. Mi smo to propisno zbrinuli, prijavili i dokumentirali. Uslijedila je kaznena prijava. Također sam prijavljen i za krađu željeza u istoj kaznenoj prijavi. Te dvije prijave je DORH odbacio. Parnicu za krađu vode je pokrenulo komunalno poduzeće i to još traje, iako sam oslobođen u kaznenom postupku 2020. – prepričava Tesla.

Na pitanje kako uz sve to izgleda njegov život i kako uspijeva zaraditi, Tesla govori da su mu mjesečna primanja izrazito nestabilna. Malo tko želi surađivati s njim zbog kaznenih postupaka koja se vode protiv njega.

– Postoji dokument koji je vrlo štetan. Riječ je o uvjerenju da se ne vodi kazneni postupak protiv kandidata za radno mjesto. To se mora pribaviti ako želite raditi u državnim institucijama. Nažalost, taj dokument se prelio i na privatni sektor. Ja sam prevoditelj za francuski jezik, neke privatne agencije su mi tražile tu potvrdu koja zaista otežava pristup nezaposlenoj osobi. Već šest godina šaljem prijave na natječaj, svaki put sam odbijen zbog toga. U stvari, ja moram dokazati da sam nevin – objašnjava Tesla težinu situacije.

Sve ovo mu narušava dostojanstvo i društveni status u mjestu s oko 1500 stanovnika. Govori nam da je prvih godina potpuno naivno odlazio na sjednice Općinskog vijeća s namjerom da uspostavi dijalog i tako riješi problem. Tamo su ga, kaže, prikazivali kao parazita, neradnika i redikula. Taj glas ga prati cijelo vrijeme pa lokalna zajednica sve te predrasude o njemu više ne propituje. Živi izolirano, ima korektne odnose s članovima kulturno-umjetničkog društva, ali ništa više od toga.

– Moji susjedi ne žele vidjeti problem. Ne smeta im što na stranicama Turističke zajednice Starigrad piše da naši gosti dolaze u netaknutu prirodu i da se kupaju u kristalno čistom moru. Tu komercijalnu propagandu prihvaćaju, ali ne vide realnost. Pretežno vlada ignorirajući stav. U moju kuću nitko ne dolazi – priča Tesla.

Tesla govori da ga je emotivno dirnula ova inicijativa Zelene akcije i svi ljudi koji mu se javljaju.

– Nisam čovjek od kolektivnih akcija, više sam vuk samotnjak. Ovo je nešto novo za mene. Moji prijatelji iz Jasenica i Obrovca također skupljaju pare. Pošto živimo u nesigurnom pravnom sistemu, ovo bi mogla postati praksa za ljude koji nadrljaju – kaže Tesla na kraju našeg razgovora.

Iako je spor izgubio, u jednom je uspio. Lokacija iza njegove kuće je sanirana i komunalno poduzeće je više ne koristi za tešku mehanizaciju. Nikola Tesla i njegova obitelj sada trebaju našu pomoć. Mjesečna primanja su im mizerna. Već neko vrijeme žive od socijalne pomoći s ovršenim bankovnim računima.

Svi koji žele podržati dobrotvornu akciju, informacije mogu pronaći na stranicama Zelene akcije.

Zbog rastućih sudskih troškova i troškova ove akcije, cilj je skupiti 100.000 kuna.

Može se donirati skeniranjem QR koda ili direktnom uplatom na službeni račun ove dobrotvorne akcije pri udruzi Zelena akcija – IBAN: HR4924840081502026231, poziv na broj: 05-2022, model: HR00, opis plaćanja: Donacija za Nikolu Teslu, SWIFT: RZBHHR2X.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...