Prijeti li svijetu nestašica? Trgovački lanci u nekoliko europskih zemalja uveli ograničenja na kupnju suncokretova ulja

Ruska invazija na Ukrajinu pridonijela je i velikom rastu cijena hrane. Te dvije zemlje su među vodećim svjetskim izvoznicama pšenice i suncokretovog ulja. Trgovački lanci u nekoliko europskih zemalja zbog straha od nestašice suncokretovog ulja uveli su ograničenja.

Ukrajinska sela su razorena. Traktore na cestama i njivama zamijenili su ruski tenkovi. Upitna je žetva suncokreta. Ukrajina i Rusija zajedno proizvode čak 75 posto suncokretovog ulja u cijelom svijetu. Dva od pet velikih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj umiruju i uvjeravaju kako nestašice i ograničenja prodaje suncokretovog ulja u Hrvatskoj neće biti, piše Dnevnik.hr.

Ipak zbog straha od nestašice i moguće panične kupovine, neki trgovački lanci u Španjolskoj, Grčkoj, Turskoj, Belgiji i Velikoj Britaniji uveli su ograničenja u prodaji.

Pandemija je pokrenula i globalni rast cijena suncokretovog ulja. Rat u Ukrajini samo je pojačao taj trend. Mnogi su alternativu vidjeli u palminom ulju. No Indonezija, u kojoj se proizvode čak 60 posto ukupne svjetske proizvodnje palminog ulja, krajem prošlog mjeseca zabranila je izvoz.

A zbog rata u Ukrajini, cijene ne samo ulja, već hrane općenito, drastično rastu. Prema podacima UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu, u ožujku ove godine, bile su najviše u povijesti i čak za trećinu više nego u ožujku 2021.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...