Sutra više od 400 vozača i 300 medicinskih sestara i tehničara u sanitetu kreće u štrajk

Sukladno najavama, od ponedjeljka 16. svibnja više od 400 vozača, te oko 300 medicinskih sestara i tehničara u sanitetu kreće u štrajk koji će obuhvatiti obuhvatiti osam županija u kojima je sanitet pod domovima zdravlja – Karlovac, Krapinsko-zagorska županija, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarsko-bilogorska županija, Novalja, Šibenik, Drniš, Požega, Nova Gradiška.

U sedam županija – Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će raditi isključivo prema pravilniku o sanitetskom prijevozu.

Štrajk će trajati  do ispunjenja zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se izjednačile na razini cijele države plaće vozača saniteta koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

Iako štrajk počinje u ponedjeljak, problemi na terenu već su vidljivi. Odgođeni su brojni prijevozi najavljeni za idući tjedan.

Najviše problema bit će u manjim gradovima i sredinama gdje je pretežno starije stanovništvo koje ovisi o sanitetskom prijevozu, a koji će im od ponedjeljka biti uskraćen, govore organizatori.

Tako su, primjerice, ravnatelji pojedinih domova zdravlja liječnicima već uputili poziv da se “snalaze kako znaju”.

Iako pregovori s resornim ministarstvom traju već 10 godina, u isto vrijeme, Ministarstvo zdravstva šalje dopis u kojem navode kako oni nisu poslodavac zaposlenima u sanitetima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...