U sklopu 5. Fjaka film festivala večeras u Sv. Filip i Jakovu koncert kultnog benda Erotic Biljan And His Heretics

U kinu u Sv. Filip i Jakovu na drugom danu 5. Fjaka Film Festivala svi ljubitelji filma večeras će s početkom u 19:00 h imati priliku poslušati predavanje dr. Zlatka Bukača a zatim u 20:00 h uživati u novijem SF klasiku “Sunshine“. Iza projekcija u 22:00 h sve posjetitelje očekuje i svirka kultnog zagrebačkog garage rock benda Erotic Biljan and His Heretics.

U napetom psihološkom znanstveno-fantastičnom trileru “Sunshine“ redatelj filma „28 dana poslije“ Danny Boyle, postavlja pitanje što bi bilo s čovječanstvom da se nebo iznenada zacrni. Dok se Sunce počinje gasiti, nada čovječanstva u budućnost ostaje na posadi od osam astronauta kojima je cilj da ponovno upale vatru na umirućoj zvijezdi koja će vratiti život na planet Zemlju.

Ako to ne uspije posadi ovog filma, zadnji dan 5. Fjaka Film Festivala će zasigurno obasjati nastup vinkovačko-zagrebačkog rock ‘n’ roll benda Erotic Biljan And His Heretics, koji slove za nositelje titule najboljeg garage rock sastava na ovim prostorima.

Nastaju fuzijom dva benda, jednog inspiriranog bluesom 50-ih, a drugog punk rockom 70-ih. Zajednički putevi im se spajaju na garage rocku šezdesetih i nastaju Electric Biljan And His Heretics. Band ubrzo mijenja ime u Erotic Biljan And His Heretics i sljedećih godina svojim eksplozivnim nastupima diljem Hrvatske, a i širom okolicom, oduševljavaju publiku gladnu žestokog i nepatvorenog rock ‘n’ rolla.

Bend koji iza sebe ima tri albuma i mnogo odsviranih koncerata i proputovanih kilometara, filipjanskoj publici će zasigurno pružiti još jedan glasan koncert, a njihovi garage/rock/punk zvukovi izvrsno će se nasloniti na vizualni sadržaj ovog  filmskog festivala. S tri albuma, od toga jednim na vinilu, i više kompilacija, Heretici su prvenstveno koncertni bend koji vam se svakim nastupom unosi u lice i tjera krv u glavu. Nisu uzalud nastupali kao potpora najvećim nositeljima žanra tijekom svoje karijere, od MC5 i Supersuckers do Queens of the Stone Age; nisu uzalud nastupi od Austrije, Češke, Njemačke, Engleske do regije i svih krajeva Hrvatske. Svi posjetitelji njihovih koncerata znaju da stoje uz bok svojim američkim i švedskim garage i punk uzorima, a po nekim kritičarima su i bolji od njih.

Njihove prve snimke izdaje nezavisna kuća Slušaj najglasnije Zdenka Franjića (“Electrocuted by”, 2005.), a 2007. godine za Dancing Bear izdaju album prvijenac “Supersticky”, koji odlično prolazi kod publike i kritike.

Tri godine poslije će objaviti još jedan album na istoj etiketi, “H Is For Heretics” koji će iznjedriti neke istinske klasike žanra poput “Valentine’s Day Masacre”, “No Ma’Am” i možda prije svih furioznu “Rock ‘n’ roll Revolution No.5” za koju su snimili i sjajan video.

U konačnici, 2016. objavljuju ploču “The Devil Store My Record” (Dirty Old Label / Dancing Bear) na kojoj se nalazi ukupno 13 pjesma koje na odličan način predstavljaju presjek karijere i rada banda. Objavljena je kao standardni crni vinil, crveni, te tzv. splatter, crvrno-crni.

Članovi banda su Erotic Biljan (wah wah & lead guitar); Jura The Wildman (lead vocals); Screamin’ Yeah Zhalac (rhythm guitar, blues harp, backing vocals); Mislav The Phantom (bass guitar); Jan The Gun (drums, backing vocals).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...