Wings for Life u Zadru, Dukić: “Dovoljno je proći Višnjikom, Kolovarama, Puntamikom i vidjeti stotine Zadrana kako svakodnevno trče”

Uoči devetog izdanja Wings for Life World Run utrke održana je ovog petka u Zadru konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali Branko Dukić, gradonačelnik Zadra, Marijo Tokić, voditelj službe za javni red i sigurnost PU zadarske, Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske te Iva Milevoj i Jure Šango kao predstavnici organizacijskog odbora Wings for Life World Run utrke.

Nakon dvije godine pauze zadarska utrka u nedjelju će doživjeti svoje sedmo izdanje i okupiti pet tisuća natjecatelja, a procjenjuje se da će privući oko 12 tisuća gostiju čiji se dolazak očekuje u grad.

Evo nas nakon dvije pandemijske godine opet zajedno pred početak još jedne utrke Wings for life! Događaja koji je postao pravi zadarski zaštitni znak iako je riječ o globalnoj utrci! Hvala organizatorima što su ostali vjerni našem gradu, ali hvala i svim ovogodišnjim trkačima koji su ovu zadarsku utrku strpljivo čekali i ostali joj vjerni. Lijepo je znati kako su sva mjesta za sudionike ove zadarske utrke popunjena skoro dva mjeseca prije starta. Ako trčanje gledamo kao dio zdravog načina življenja, i ova utrka svakako je dala svoj doprinos tome uz naše sportske klubove i škole. Danas je dovoljno proći Višnjikom, Kolovarama, Puntamikom, parkovima i vidjeti stotine, ponekad i tisuće mladih i starijih kako svakodnevno trče ili hodaju. Ovaj atraktivni događaj koji se u izravnom prijenosu prenosi po čitavom svijetu iznimno je organizacijski složen i logistički zahtjevan. Za organizatore, ali i sve nas Zadrane. Nedjelja je, vrijeme ručka, nadam se kako neće biti većih problema unatoč brojnim gradilištima po gradu. Slušajmo upute organizatora i policije i nema problema! Vjerujem kako i ove godine sve sudionike i posjetitelje, a bit će ih tisuće i tisuće, spremno dočekujemo, baš kao i samu utrku koja na jedinstveni način podiže svijest o potrebama osoba s invaliditetom, promovira Zadar, potiče na zdravo življenje. Meni kao gradonačelniku ne preostaje ništa drugo nego poželjeti dobrodošlicu svim sudionicima i gostima ovogodišnje utrke Wings for Life, kazao je gradonačelnik Branko Dukić.

Na press konferenciji je još jednom naglašeno da stopostotna vrijednost startnina ide u zakladu Wings for Life, koja financira istraživanja ozljeda leđne moždine s ciljem pronalaska lijeka, a detaljne informacije o tim istraživanjima mogu se pronaći na službenoj stranici neprofitne zaklade Wings for Life.

Bit ćemo globalno jedna od sedam organiziranih utrka na službenim lokacijama, a trčat će se također putem aplikacije u ukupno 165 zemalja. Slike Zadra i naše utrke obići će u nedjelju cijeli svijet i htjela bih se zahvaliti gradu, gradskim službama i policiji, jer Zadar je predivan domaćin koji maksimalno podržava utrku. Svakako se moramo zahvaliti i volonterima, bez kojih ovo ne bi bilo moguće organizirati, rekla je Iva Milevoj, u ime organizacijskog odbora Wings for Life World Run utrke.

Zadarski Wings for Life World Run prvi je put organiziran 2014. godine, a u međuvremenu je postao jedna od najvažnijih trkačkih manifestacija u Hrvatskoj. Mnogo znači lokalnim zaljubljenicima u trčanje, koji su sretni što imaju tako važnu utrku u svom gradu.

Wings for Life World Run već devetu je godinu glavni motivator rekreacije u gradu. Paralelno s utrkom raste i rekreacijski sport u Zadru. Nama koji se bavimo trčanjem to je veliki motiv, jer imamo u gradu jedan event koji je toliko velik i dobro organiziran da nemamo potrebe ići u druge gradove. Nivo organizacije ne zaostaje ni za njujorškim maratonom pa možemo biti ponosni na našu zadarsku utrku, rekao je Jure Šango, član organizacijskog odbora i voditelj lokalne škole trčanja.

Od amatera do iskusnih profesionalaca, to je ljepota Wings for Life World Run utrke. Baš svi imaju pravo sudjelovati na ovoj utrci. Njezin jedinstven format omogućio je trkačima i sudionicima u kolicima zajedničko utrkivanje zbog plemenitog cilja. Od 2014. godine, prijeđeno je 9,034,954 kilometara i prikupljeno 33,3 milijuna eura, a 100% iznosa svih startnina i donacija odlazi izravno na istraživanja leđne moždine.

Wings for Life World Run započinje u nedjelju u isto vrijeme na šest kontinenata, kada će cijeli svijet trčati zajedno za one koji ne mogu. Zadarska utrka startat će na Liburnskoj obali točno u 13 sati, uz posebnu nedjeljnu regulaciju prometa.

Zbog održavanja utrke očekuje se pojačan promet na cestama i pojačane gužve. Policija će provoditi posebnu privremenu regulaciju prometa na poluotoku, a kasnije duž cijele trase utrke. Molimo građane za strpljenje i korištenje alternativnih prometnih pravaca, a sve informacije o privremenoj regulaciji možete pronaći na internetskim stranicama PU zadarske, otkrio je Marijo Tokić, voditelj službe za javni red i sigurnost PU zadarske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...